Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Giveaway verlaagd van 6% naar 0,4%

Engelse aardappelverwerker kiest voor Multipond

Met de verwerking van consumptieaardappelen, pootaardappelen, veredelde aardappelen en kant-en-klaar bereide aardappelproducten is Branston Potatoes een van de grootste aardappelverwerkingsbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf werd opgericht in 1968 en verwerkt jaarlijks ca. 350.000 ton ruwe aardappelen in drie fabrieken.Hoewel het bedrijf nog steeds gespecialiseerd is in het verpakken van hele aardappelen, heeft men ook de trend naar panklaar verpakte groenteproducten niet gemist. Zo heeft men onlangs een nieuwe verpakkingslijn aangeschaft voor het verpakken van de in Engeland zeer geliefde 'Crispy Slices' – gefrituurde aardappelschijfjes. Het hart van deze lijn is een 14-kops weegautomaat van Multipond.

Van acht naar vier medewerkers
De lijn betreft een schaaltjeslijn, die zich in het High-Care-bereik van de fabriek bevindt. De schaaltjes worden nauwkeurig gevuld met 500 g 'Crispy Slices'. In de toekomst zullen ook andere producten met deze lijn worden verpakt, zoals rozemarijnaardappelen of diverse zoeteaardappelproducten. Momenteel worden die nog met de hand verpakt. In totaal worden in de fabriek 300.000 verpakkingen per week verwerkt, waarvan 76.000 met de nieuwe lijn. In het verleden werden de 'Crispy Slices' handmatig verpakt. Na in bedrijf name van de nieuwe lijn werd het aantal medewerkers van deze lijn van acht tot vier medewerkers verminderd.

Van 12 naar 77 verpakkingen per minuut
De verpakkingssnelheid werd opgeschroefd van 12 naar 77 verpakkingen per minuut. Dit betekent dat de lijn nu zes keer sneller werkt met de helft van het aantal medewerkers. Door het gebruik van de Multipond multihead weegautomaat, werd de giveaway van 6% tot 0,4% verlaagd. Richard Heppleston, General Manager, is zeer tevreden met de resultaten: "Vanwege de enorme verlaging van de giveaway en de halvering van de personeelskosten kan de investering binnen zeer korte tijd worden terugverdiend. De lijn is zeven dagen per week met een één ploegendienst bezet."

Eerder was meer dan twee keer zoveel tijd voor het verpakken nodig, waarbij ook nog eens de productiehoeveelheid 30% lager was. De cijfers spreken voor zich. Daarom heeft men de volgende lijn met een multihead weegautomaat van Multipond al gepland om het verpakkingsproces nog verder te optimaliseren.

Porties
Het weegsysteem is een Multipond multihead weegautomaat van het type
MP 14-2400/1250-H. Alle product geleidende delen worden exact op de productie-eisen en op de te wegen producten afgestemd, zodat een perfecte productstroom mogelijk wordt. Wanneer de producten boven op het weegsysteem zijn aangekomen, worden ze via de radiaal geplaatste doseergoten eerst naar de voordoseerbakken en daarna in de daaronder aangebrachte weegbakken gedoseerd.
Hier berekent de computer op basis van de deelhoeveelheden de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht of hierbij het dichtst in de buurt komt. Na het eigenlijke weegproces worden de nauwkeurig gewogen porties via de trechteruitloop naar de zwenktrechter gevoerd. Daar worden de porties over het, door Multipond op maat ontworpen, overgavesysteem verdeeld. Ten slotte verdeelt het overgavesysteem de afgewogen porties over de schaaltjes.

Kalibreren
"Maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid worden gegarandeerd door het in elke weegcel geïntegreerde kalibreersysteem," aldus een woordvoerder van het bedrijf. "Dat maakt zelfs een volautomatische kalibratie met een kalibratiegewicht tijdens de productie mogelijk. De weegautomaat voldoet bovendien aan de zeer strenge hygiëne-eisen voor de levensmiddelenindustrie."

Makkelijke interface
De weegautomaat wordt bediend met een gebruiksvriendelijke kleuren monitor met touchscreen. Richard Heppleston zegt hierover: "Dankzij de eenvoudige bedieningsinterface kunnen onze medewerkers binnen de kortste tijd de weegautomaten van Multipond bedienen, wat voor ons van essentieel belang is. Ik heb zelf ervaring opgedaan als operator van Multipond-weegautomaten in de twee bedrijven waar ik eerder heb gewerkt, wat aanzienlijk heeft bijgedragen tot de keuze voor Multipond. Ook staat de naam Multipond voor uitstekende betrouwbaarheid en zeer hoge precisie met tegelijkertijd zeer hoge snelheid. Dat is gewoon het totaalpakket."

Service
De gehele installatie van de lijn werd door Multipond gepland en ter plaatse uitgevoerd, en verliep zonder problemen. De service van Multipond is uniek, wat ik op basis van mijn ervaringen bij de vorige bedrijven kan bevestigen. "Als men iemand nodig heeft, is direct iemand ter plaatse. Wij hebben echter nog geen service nodig gehad, omdat de drie Multipond-weegautomaten sinds de eerste dag probleemloos lopen. De samenwerking is eenvoudig en ongecompliceerd. De service door het bedrijf is uitmuntend," aldus Richard Heppleston.

Meer informatie:
Multipond
Frank Caris
Tel. +31 40 2628090
E: [email protected]
Publicatiedatum: