Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF belangrijk voor een gezond brein

Een gebalanceerd voedingspatroon vormt de sleutel tot het ontwikkelen en behouden van een gezond brein. Dat blijkt uit onderzoek van Carola Janssen, die op 17 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveerde.

Voedingsstoffen beïnvloeden de gezondheid van de hersenen. Janssen onderzocht de rol van voeding in de ontwikkeling en veroudering van de hersenen. Hiervoor bestudeerde zij de effecten van de inname van omega-3 vetzuren en flavonoïden (vooral aanwezig in respectievelijk vis en groenten en fruit) vanaf de zwangerschap en gedurende het hele leven. Ook bestudeerde zij de invloed van een hoog-vetdieet als risicofactor voor de ziekte van Alzheimer.

Uit haar onderzoek blijkt dat omega-3 vetzuren de ontwikkeling van de hersenen ondersteunen door een verbetering van functies zoals ruimtelijk geheugen en motorische coördinatie. Flavonoïden beïnvloeden in milde mate de ontwikkeling van de hersenen door veranderingen in algehele activiteit, ruimtelijk leervermogen en doorbloeding van de hersenen. Een beperkte inname van cholesterol en verzadigde vetzuren lijkt bescherming te bieden tegen het afsterven van hersencellen en daarmee het risico op de ziekte van Alzheimer te verkleinen.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
Publicatiedatum: