Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa wil simpelere vergunningprocedures voor nieuwe voeding

Op 28 oktober keurde een meerderheid in het Europees Parlement een verslag goed om de vergunningsprocedures voor nieuwe voedingsmiddelen te vereenvoudigen. De tekst moet nog door de regeringen in de Europese raad van ministers worden goedgekeurd. De EU-verordening betreffende nieuwe voedingsmiddelen dateert van 1997. Sindsdien werden diverse nieuwe voedingsmiddelen en voedselingrediënten ontwikkeld. De herziening van de regelgeving is nodig om up-to-date te zijn met de wetenschappelijke en technologische vooruitgang.

Nieuwe voedingsmiddelen omvatten producten zoals insecten en nanomaterialen, maar ook schimmels, algen en nieuwe kleurstoffen. Het gaat om nieuw ontwikkelde voedingsmiddelen, geproduceerd met behulp van nieuwe technologieën en productieprocessen. Voedsel dat oorspronkelijk buiten de Europese Unie werd gegeten, wordt ook geclassificeerd als nieuw.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat nieuwe voedingsmiddelen met een volledig geharmoniseerde Europese procedure worden geëvalueerd en goedgekeurd. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA moet een evaluatie uitvoeren voor alle gevallen waar een levensmiddel gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid. De voorgestelde regels moeten ook betrekking hebben op een nieuwe definitie van nanomaterialen, beperkingen wat betreft dierproeven en voedsel van gekloonde dieren. Dat laatste in ieder geval tot er specifieke wetgeving over klonen wordt aangenomen.

Bron: Europees Parlement
Publicatiedatum: