Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Menu van de toekomst: minder vlees, meer groenten

We moeten snel ons eetpatroon aanpassen om ervoor te zorgen dat iedereen ook in 2030 goed kan eten. Hoe? Door veel minder vlees en meer groenten te eten. In opkomende landen worden mensen steeds welvarender en ouder. Dat leidt tot een uitdijende wereldbevolking: in 2050 zijn er naar verwachting 9 miljard mensen op aarde, 2 miljard meer dan nu. Al die 9 miljard mensen moeten natuurlijk (gezond) eten. Willen we dat voor elkaar krijgen, dan moet óns consumptiepatroon wel veranderen, stellen Natuur en Milieu en partners supermarkt Jumbo, het Voedingscentrum en Oxfam Novib.
Klimaatverandering
De productie van eten en met name zuivel en vlees leidt tot veel CO2 uitstoot. De daardoor veroorzaakte klimaatverandering leidt weer tot een grotere kans op slechte oogsten in warme landen. Die ontwikkeling, in combinatie met de groeiende wereldbevolking, is niet vol te houden, zeggen de initiatiefnemers. Zou iedereen consumeren als de gemiddelde Nederlander, dan hadden we 3,6 aardbollen nodig.

Natuur en Milieu liet Blonk Consultants uitrekenen wat we elke avond op tafel moeten zetten als we de aarde niet willen uitputten en allemaal nog een fatsoenlijke hapje willen eten. Daarbij is gelet op: geen stijging van de landbouwgrond, het beperken van CO2 uitstoot, meer dierenwelzijn in veehouderijen, duurzame visserij en een eerlijke verdeling van voeding over de wereldbevolking.

Bron: RTL
Publicatiedatum: