Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabarber remt de groei van tumoren

Onderzoek heeft aangetoond dat een medicijn op basis van rabarber mogelijk helpt in de strijd tegen kanker. Het oranje pigment, parietin, dat aanwezig is in rabarber bezit krachtige eigenschappen tegen tumoren.

Parietin kan zowel bloedkankercellen als long-, hoofd- , en halstumoren aanvallen terwijl het gezonde cellen intact laat. Dit laatste is van groot belang aangezien nare bijwerkingen van chemotherapie, zoals misselijkheid en haaruitval, veroorzaakt worden door de beschadiging van gezonde lichaamscellen. 

Amerikaanse onderzoekers stuitten op parietin toen zij zochten naar een stof die het eiwit 6PGD, dat verantwoordelijk is voor de groei van kankercellen, onschadelijk zou kunnen maken. Er werd een experiment uitgevoerd met parietin bij een patiƫnt die leed aan acute leukemie. Binnen 48 uur bleek de helft van de kankercellen vernietigd te zijn.

Wetenschappers van de Emory Universiteit in Atlanta hebben aangetoond dat het mogelijk is om de samenstelling van parietin te veranderen in een nog krachtigere stof, waarmee de groei van tumoren mogelijk verder vertraagd kan worden. De experimenten werden uitgevoerd op tumoren van menselijke cellen bij laboratoriummuizen. Verder onderzoek zal nog uit moeten wijzen wat de eventuele bijwerkingen van de medicijnen op rabarberbasis zijn.

Hoewel de medicinale eigenschappen van rabarber in de westerse wereld pas net ontdekt zijn, maakt de plant al eeuwenlang onderdeel uit van de traditionele Chinese kruidengeneeskunst.Publicatiedatum: