Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aardbeien net zo gezond als açai-bessen"

Zijn superfoods echt zo gezond? Volgens Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid, is kokosolie in ieder geval een echte boosdoener. "Het is een van de slechtste plantaardige oliën die je kunt eten, erg verzadigd", vertelt hij. Mensen kopen de superfoods alleen wel, terwijl het niet per se gezonder is. "Superfood is slechts een marketingterm. De stoffen in açai-bessen zitten ook in ander fruit. Dachten de aanhangers maar wat meer aan duurzaamheid: die açai-bes moet helemaal uit Zuid-Amerika komen. Terwijl Hollandse aardbeien even gezond zijn", aldus Kok.

Grote hoeveelheden

Ook Het Voedingscentrum zegt dat superfoods niet gezonder zijn dan normaal fruit, hoewel de term het wel doet vermoeden. "Mensen kunnen namelijk onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon", waarschuwt Het Voedingscentrum.

Advies van Carina
Toch lijken de superfoods al een stuk minder populair dan voorgaande jaren. Voedingsdeskundige Carina Noordervliet: "Ik denk zeker dat een aantal superfoods een goede bijdrage kan leveren aan een gezond voedingspatroon, maar wel naast een gezond eetpatroon en met het besef dat je geen wondermiddelen eet of drinkt. Het enige wonder dat je dichterbij je doel kan brengen, is een verandering van je mindset: het besef dat het om een gebalanceerd dieet gaat. En ja, daar hoort ook af en toe een lekker zondig momentje bij".

Bron: Telegraaf
Publicatiedatum: