Proefrooiing uien wijst op grote verschillen

VTA heeft in september onder een representatieve groep uientelers volgens een vastgelegd protocol weer een proefrooiing uitgevoerd. Deze opbrengstmeting vindt sinds 2001 plaats en wordt steeds op hetzelfde moment in het jaar uitgevoerd. Met de proefrooiingen worden verspreid over Nederland monsters genomen. De resultaten van de septembermeting zijn gebaseerd op monsters van een groep VTA leden verspreid over heel Nederland.

De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 59,7 ton per hectare. Dit ligt ongeveer op hetzelfde niveau als vorig seizoen, maar wel 5% onder het 5-jarig gemiddelde. Het percentage 60 mm opwaarts is 62%. Dat is hoger dan het 5-jarig gemiddelde dat op 57% ligt. In 2014 was dit 53%.

Bij deze resultaten moet wel worden opgemerkt, dat de verschillen tussen de percelen groot zijn. In het Noorden (polders en noordelijker) liggen de opbrengsten per hectare beduidend hoger dan in de zuidelijke provincies. De indruk is verder dat ook de variatie in grofte en kwaliteit dit jaar erg groot is. Het blijft derhalve lastig om een raming te maken van de totale oogst. Rekening houdend met een uitbreiding van 7% van het areaal ten opzichte van 2014 komt de oogst naar verwachting wel hoger dan vorig seizoen.


Resultaten uit de proefrooiingen september 2015


Percentage uien >60 mm

www.vtanederland.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.