Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
laatste twee maanden wel stijging export

India: Uienexport 23% lager

De uienexport vanuit India is tussen april 2014 en februari 2015 met 23% gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het land exporteerde 970.000 ton uien, tegen 1.260.000 ton het jaar ervoor. Voor het volledige seizoen 2014/15 wordt een export van 1,05 miljoen ton verwacht.

Schaarste en prijsstijging in eigen land zorgde voor deze exportdaling. Daarnaast was het Kharif-seizoen vertraagd door de vertraagde moesson. Het district Nashik draagt zo'n 80% bij aan de totale uienexport van India. Het zomergewas, dat in maart en april wordt geoogst, was zwaar beschadigd als gevolg van hagelbuien en regen. Slechts 20% van het gewas van goede exportkwaliteit.

Ook de verhoging van de minimumexportprijs tot $500 per ton in juli en tot $300 per ton in augustus vorig jaar stimuleerde India's uienexport niet.

De laatste twee maanden steeg de Indiase uienexport met 25% gestegen na vier maanden malaise. Er is op dit moment minder concurrentie van bijvoorbeeld Sri Lanka en West-Azië. Tussen december 2014 en maart 2015 hadden Indiase uientelers, zowel op het gebied van kwaliteit en prijs, te maken met flinke concurrentie vanuit Pakistan. Uien uit Pakistan werden in West Azië voor $100 (€ 109,22) minder verkocht dan de prijs die Indiase exporteurs aanboden. De kwaliteit was ook beter dan die van de Indiase uien, die te lijden hadden gehad van ongewone regenval in december, februari en maart.

De toenemende export helpt ook de modale prijzen op de Lasalgon markt die als referentiepunt dient, met Rs 1,175 (€ 16,85 ) per kwintaal (100 kilo) tegenover Rs 1,000 (€14,34) per kwintaal op 2 mei. Ook de aanvoer is in deze periode toegenomen tot 13.000 ton ten opzichte van 10.000 ton in de periode in kwestie. Ook de exportprijzen zijn tot nu tot deze maand gestegen met $25-50 (€ 23,01 - 46,03) tot $375 (€ 345,21).

Geen andere keuze
"Pakistan is echter door haar voorraden heen. Overzeese importeurs hebben dus geen andere keuze dan uien uit India af te nemen. Ondanks dat hun kwaliteit minder goed is dan de gemiddelde kwaliteitsstandaard (FAQ), worden de zendingen geaccepteerd," vertelt Ajit Shah, voorzitter van de vereniging van tuinbouw exporteurs.

Gegevens verzameld door de Nationale Tuinbouw- en Ontwikkelingsstichting, (NHRDF) tonen aan dat de uitvoer van Indiase uien 265.066 ton bedroeg tussen april - mei vorig jaar. De uitvoer is dit jaar met 20-25% gestegen, vertelt Shah.

In de voorgaande vier maanden is de uitvoer van Indiase uien, als gevolg van hoger binnenlandse prijzen, vlak gebleven. Uien werden op de binnenlandse markt verkocht voor Rs25 per kilo (€ 0,36), dit als gevolg van gewasbeschadiging door ongewone regenval en hagelstormen. Voor de export was India daarom concurrerend.


Bron: Indiatimes
Publicatiedatum: