Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Directie Fyffes en adviseurs verdienden aan mislukte fusie

Dat de mislukte fusie tussen Chiquita en Fyffes de Ierse multinational een financieel voordeel opleverde was al bekend. In de afkoopregeling moest Chiquita ongeveer 18,6 miljoen euro betalen aan Fyffes. Binnen Fyffes heeft de deal de directie ook geen windeieren gelegd.

Binnen Fyffes stond de fusie bekend als Project Chicago, een opmerkelijke naam voor een fusie tussen een bedrijf uit Dublin, Ierland, en Charlotte, VS. Na de fusie zou het bedrijf op de beurs in New York gebracht worden. De eerste gesprekken vonden plaats in New Orleans.

Uit het jaarverslag blijkt onder andere dat David McCann vorig jaar 1,25 miljoen euro kreeg, exclusief pensioenbijdrage en aandelenopties. Dat is een stijging van 25%. Daarnaast ontving de CEO een speciale vergoeding van 200.000 euro voor zijn "uitzonderlijke en extra" inspanningen voor Project Chicago. Financieel directeur Tom Murphy kreeg 150.000 euro extra, COO Coen Bos kreeg 75.000 euro extra.

Maar de grootste winnaars van de fusiepoging zijn de accountants, advocaten en andere adviseurs. In totaal ontvingen die 14,3 miljoen euro voor het project. Deze groep treft enige blaam voor de mislukte deal, aangezien de Chiquita-aandeelhouders de deal afwezen omdat het bod te laag gevonden werd.

Van de 18,6 miljoen euro die Chiquita betaalde als afkoopsom ging dus 14,3 miljoen naar advocaten, accountants en adviseurs. Ongeveer 525.000 euro werd uitgegeven aan de extra vergoedingen voor de directie. Onder de streep blijft daardoor ongeveer 3,8 miljoen euro over.

bron: irishtimes.com
Publicatiedatum: