Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martijn van Damme, Dacomex:

"Verhouding tussen in- en verkoop zoek op uienmarkt"

Tholen - Op de uienmarkt is het momenteel relatief rustig en een aantal pakstations ligt zelfs stil. "Er zijn wel enkele orders vanuit Europa, maar druk is het niet. Zuid-Amerika, en dan met name Braziliƫ die tot voor kort de grootste stemmingmaker was, neemt ook minder af", vertelt Martijn van Damme van Dacomex uit Sint-Maartensdijk. "Je kunt wel stellen dat de verhouding tussen in- en verkoop momenteel zoek is. Bij de boer ligt de prijs nog altijd rond de 10 euro. Normaliter zou een prijsdaling reel zijn, maar zolang de handel een korte voorraad blijft houden, blijft er zo nu en dan wat vraag bij de boer. Oplopen zal de prijs sowieso niet meer, maar wij verwachten ook niet direct een grote daling. Wel zal het aanbod vanuit de teler toenemen naarmate de tijd verstrijkt."


 
Problematisch is met name de middelsortering, waarbij het huidige prijsniveau van 10/10,50 euro niet toereikend is om de kosten te dekken. "Een aantal weken geleden was er nog een goede vraag uit Braziliƫ naar grote maten, dat het verlies aan de kant van de middelsortering kon compenseren, maar de vraag naar grove uien is behoorlijk teruggevallen. De Russische boycot was een bekend gegeven, maar werkt natuurlijk niet bij om de vraag een impuls te geven. Spanje neemt nagenoeg niks af en ook Duitsland en Frankrijk hebben voldoende uien beschikbaar", somt Martijn op. "De kwaliteit van de uien is over het algemeen goed. Aan de boeren die nog wat voorraad hebben, de uitdaging om zich te beraden op wat ze op korte termijn met hun uien - en die kwaliteit en maatsortering - gaan doen."

Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
Sint-Maartensdijk
Tel: 0166-662550
Fax :0166-664260
martijn@dacomex.nl
www.dacomex.nl