Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chiquita incasseert 62,5 mln verlies

36 mln dollar voor vertrekkende directie

Tholen - Uit het jaarverslag dat Chiquita eerder deze maand bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission indiende is op te maken dat de multinational de boeken vorig jaar in het rood afsloot. Ondanks een hogere omzet van bijna 3,1 miljard dollar, een stijging ten opzichte van de 3,05 miljard dollar omzet in 2013, noteert het bedrijf een verlies van 62,5 miljoen dollar. Bananen zijn goed voor 65% van de omzet. Vorig jaar kwam de omzet in dit segment uit op ruim 2 miljard dollar, 2,6% meer dan het voorgaande jaar.



Ook de compensaties voor de vertrekkende directie van Chiquita zijn tot in detail in het jaarverslag terug te vinden. Ed Lonergan, vertrekkend CEO, ontvangt in totaal 16,2 dollar. In totaal staat er 36 miljoen dollar klaar voor de zeven voormalige directieleden van Chiquita. Interim-CEO Brian Kocher kan maximaal 7,6 miljoen dollar tegemoet zien, afhankelijk van de motivatie voor het ontslag.

Vorig jaar ging het Amerikaanse bedrijf over in Braziliaanse handen, waardoor de fusieplannen met Fyffes in de prullenmand eindigde. Naast een vergoeding aan de vertrekkende directieleden moest Chiquita ook rond de 20 miljoen betalen aan Fyffes voor het afketsen van de fusie.

Vorig jaar werkten wereldwijd rond de 20.000 mensen voor Chiquita, 16.000 van deze werkplekken zijn te vinden in Latijns-Amerika. In januari en februari zijn 300 contracten in deze regio beƫindigd om de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Begin dit jaar kondigde het bedrijf aan het hoofdkantoor in Charlotte, Noord-Carolina, te sluiten. Deze functies worden overgebracht naar plekken dichter bij de klanten en productie. Dit proces duurt 12 tot 18 maanden en kost tussen de 25 en 40 miljoen dollar.

Concurrentie
Op de bananenmarkt ziet Chiquita concurrentie van andere grote spelers als Fresh Del Monte en Fyffes, maar ook de verticale integratie en direct sourcen van grote retailers leveren meer concurrentie op. Daarnaast groeit het aantal kleine spelers op de bananenmarkt. "Om de concurrentie het hoofd te bieden moeten we bananen van uniforme en hoge kwaliteit leveren tegen een concurrerend tarief. Daarnaast moeten we de sterke relatie met de klanten onderhouden en een snelle en betrouwbare logistiek realiseren," zo schrijft het bedrijf in het jaarverslag.