Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nepal: Veel uien uit India door lage binnenlandse productie

In Nepal worden er grote hoeveelheden uien geïmporteerd uit India, aangezien de binnenlandse productie niet kan voldoen. Dharan koopt 150 miljoen rupee (€ 2,1 miljoen) aan Indiase uien per jaar.

Laxman Bhattarai, manager van Krishi Upaj Bazaar, meldt dat er in Dharan 3.000 ton Indiase uien per jaar worden geïmporteerd. "Nepalese huishoudens moeten een beroep doen op de Indiase uien aangezien de lokale productie niet voldoet," zei hij. "Klanten zijn bereid om hoge prijzen te betalen voor de geïmporteerde groente."

Volgens Bhattarai bedroeg de verkoop op hun markt meer dan 140 miljoen (€ 1,3 miljoen) in het afgelopen fiscale jaar. Hoewel de uienverkoop op de markt massaal is gegroeid, is er geen officiële agentschap, die de marktprijzen kan reguleren. Bijgevolg zijn consumenten de dupe van het betalen van ongebreidelde prijzen van de ingevoerde groente. De prijzen zijn erg hoog.

Handelaren schatten dat 90 procent van de geïmporteerde uien wordt verkocht in Dharan en aangrenzende gebieden. De rest van de producten wordt verkocht in de heuveldistricten Dhankuta, Terhathum en Bhojpur. Volgens Bhattarai wordt slechts 5 procent van de vraag geproduceerd in het district Saptari.

De prijzen zullen nog verder omhoog schieten als er schaarste ontstaat in India en de Indiase regering de grenzen sluiten. In deze tijden moeten lokale consumenten torenhoge prijzen betalen voor gesmokkelde uien.

Een paar maanden geleden was er nog weinig aanbod op de Indiase markt, waardoor de prijs van geïmporteerde uien 140 rupee (€ 2,00) per kg bedroeg. Consumenten betaalden al meer dan 100 rupee (€ 1,42) per kg tijdens de religieuze feesten.

Volgens Bhattarai zorgt de groeiende lokale vraag en de toenemende afhankelijkheid van de Indiase producten ervoor dat de prijs steeds verder stijgt. 

Ondanks dat het een agrarisch land is, is Nepal sterk afhankelijk van de Indiase landbouwproducten. Agrarische deskundigen zeggen dat een gebrek aan middelen een grote hindernis is voor het produceren van lokale uien.

Rewati Dahal, een expert in het District Agriculture Development Office, Sunsari, meldt dat de hoge productiekosten en de afwezigheid van een gericht programma de uienproductie vertraagde. Er is veel vraag naar Indiase uien doordat lokale uien snel bederven en moeilijk op te slaan zijn.

Bron: ekantipur.com
Publicatiedatum: