Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dalende koers euro goed voor export

Sinds de zomer van 2014 is de euro gestaag minder waard geworden in dollars. Er waren twee oplevingen, in juli en oktober, maar de trend is duidelijk neerwaarts. Vanochtend was een euro 1,19 dollar waard en stond de koers nog altijd in het rood.


wisselkoers euro-dollar in 2014. Bekijk de actuele koers op wisselkoers.nl.

De oorzaak voor de dalende koers ligt in de toenemende populariteit van de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse economie herstelt sneller dan Europa en de verwachting is dat de rente in de VS zal stijgen. Waar de werkloosheid in de VS daalt, stijgt het aantal werklozen in Europa nog altijd. Daardoor is de dollar aantrekkelijk voor valutahandelaren.
In Europa speelt mee dat de economische groei laag uitvalt. Daarnaast dreigt na nieuwe verkiezingen in Griekenland een eurosceptische partij de grootste te worden. Hoewel de situatie voor de euro minder riskant is als tijdens de eurocrisis, drukt dit wel de stemming op de beurs. Ook gaf Duitsland aan dat de eurozone geen gevaar loopt als Griekenland uit de euro stapt.

De dalende eurokoers heeft echter ook positieve gevolgen. De export uit de eurozone wordt aantrekkelijker, omdat deze producten voor landen buiten de euro relatief goedkoper worden. Voor een handelsland als Nederland is dat een positieve ontwikkeling. Het CPB stelde de groeiverwachting voor dit jaar naar boven bij: van 1,25% naar 1,5% groei. Oorzaak daarvan is, naast een toenemende export, ook de stijgende consumptie door de dalende energieprijzen.

Keerzijde is dat de import voor de eurolanden van buiten de muntunie duurder wordt, net als reizen buiten de eurozone. Overigens kunnen duurdere importproducten positief uitpakken voor Europese producenten.
Daardoor kan de inflatie in de eurozone stijgen, wat gezien de lage inflatie van de afgelopen maanden niet per se negatief is. De Europese Centrale Bank streeft naar ongeveer 2% inflatie. Dit cijfer lag in november op 0,3%.
Publicatiedatum: