Het Turkse bedrijf Artcan begeleidt de ontwikkeling van diverse kasprojecten in de Kaukasus. Mehmet Sait Gucin en Ertugrul Sahin ondersteunen vele Russische investeerders, die de glastuinbouw zien als een interessante markt. Artcan creëert voor hun een totale blauwdruk van een nieuw bedrijf: van de bouw van de kas en de benodigde technieken tot een overzicht van het totale management in het bedrijf en de kansen op de markt.
"We ontwikkelen complete projecten met een gegarandeerde ROI voor de investeerders", vertelt Mehmet Sait. "De laatste jaren is er al veel Russisch kapitaal geïnvesteerd in de glastuinbouw, maar alsnog trekken investeerders zich soms terug omdat ze niet weten hoe een kas eigenlijk te besturen. Er zijn veel zaken waar ze rekening mee moeten houden en daarom is onze kennis belangrijk. We helpen investeerders om hier goed mee om te gaan. De projecten functioneren zelfstandig. We kunnen overal voor zorgen: tot telers en verkopers aan toe." Het bedrijf onderhoudt bijvoorbeeld enerzijds nauwe banden met grote, Russische retailers, maar contacteert ook veredelaars. Alles om een kwaliteitsproduct en een goede productkwaliteit te realiseren.
Mehmet Sait Gucin en Ertugrul Sahin of Artcan op de GrowTech Eurasia
Hogere export en hogere investeringen
De strategie van Artcan is succesvol, blijkt uit eerdere, geslaagde projecten van het bedrijf. Zo werd vorig jaar een project van 13 hectare in Volgorad voltooid. Is dat ook waarom Russische investeerders graag met Turkse project-ontwikkelaars werken? Volgens Mehmet Sait van Artcan is het ook een direct gevolg van de handel tussen Rusland en Turkije. Moskou boycot voedsel van Europese en Westerse landen. Voor Turkse ondernemers is dit een exportkans. Turkije is van plan de export te verhogen van $1.2 miljard in 2013 naar $3 miljard in 2015. "Rusland is de belangrijkste exportmarkt geworden voor Turkse kasgroenten. Het areaal hier, van 61.000 hectare, is nog niet groot genoeg om aan de Russische vraag te voldoen. De band tussen Rusland en Turkije is erg sterk, zeker in de glastuinbouw. Daarom vragen investeerders in Turkije of ze ook in Russische kassen kunnen investeren. En we zijn gewend zaken te doen met de Russen. We weten wat te verwachten en we begrijpen elkaar."
Russische crisis
Heeft de val van de Roebel effect op de investeringsplannen in glastuinbouw? Op de GrowTech Eurasia werd gesproken over investeerders die hun plannen laten varen, maar dat lijkt niets te betekenen. Volgens Mehmet Sait is er dan wel minder groei, maar is er van een crisis geen sprake. "Investeerders hebben een andere mentaliteit en een crisis heeft geen directe invloed op hun besluiten. Ze kijken naar investeringen op de lange termijn. Kassen zijn een investering op de lange termijn."
Nederlandse techniek
Artcan werkt met topleveranciers. "Ons doel is om te werken met de beste bedrijven en technieken en dan gaat het in dit geval om Nederlandse. We werken met bedrijven als VB Group, Luiten, Berg Hortimotive en Agrolux." Hij vervolgt: "We willen investeerders helpen om een markt te vinden waar we een uniek product kunnen leveren. Dat is wat ze willen: een product telen en het op de juiste markt afzetten. Om dat te bereiken, moeten we ook met de beste toeleveranciers werken."
Van wie is het geld?
Blijft over de vraag wie de investeerders eigenlijk zijn. Volgens Mehmet Sait gaat het om Russische investeerders uit alle mogelijke sectoren. Daarnaast gaat er ook veel overheidssteun naar de glastuinbouw. "Rusland wil zelfvoorzienend worden. De markt is groot en nog lang niet verzadigd en daarom is het een interessante investerings-mogelijkheid. De glastuinbouw is innovatief, niet te vergelijken met traditionele landbouw. Een kas moet je zien als een fabriek, een geïndustrialiseerd bedrijf. Daarom is er groot vertrouwen in de sector. Als een kas niet competitief genoeg is, kan er altijd geïnvesteerd worden om efficiënter te telen."
Voor meer informatie: