"Annik Dirkx: "Vorige staking kostte de haven ettelijke miljoenen"

Haven van Antwerpen treft voorbereiding op nationale staking

Tholen - Op 15 december is de grote nationale staking in België. Er wordt verwacht dat het hele land 24 uur lang plat gaat, maar het is niet voor elke sector duidelijk wat er gaat gebeuren. De verwachting is wel dat werknemers van het Belgische postwezen, de luchthavens, de havens, het onderwijs, De Lijn en een groot aantal bedrijven op de grote stakingsdag het werk zullen neerleggen.

Onbepaalde tijd?
Eén van de Belgische vakbonden in de overheidssector dreigt met een algehele staking van onbepaalde duur tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet-Michel. De socialistische overheidsvakbond ACOD in België heeft maandag zo'n stakingsaanzegging ingediend omdat de bond ervan uitgaat dat er ook na de nationale staking van 15 december acties zullen volgen. De Belgen staken onder andere om meer banen, een correct inkomen, meer federale sociale zekerheid en meer fiscale rechtvaardigheid.


Haven Antwerpen
Volgens Annik Dirkx, woordvoerster van de Port of Antwerp, is het bijzonder moeilijk om de kosten in beeld te brengen van de vorige staking op 24 november. "Het gaat om directe kosten, maar even goed om minder zichtbare kosten die zich verderop in de keten afspelen. Het is alleszins zo dat de staking de haven ettelijke miljoenen euro's gekost zal hebben. Naast het financiële luik is er ook het aspect imago: ondanks het feit dat de staking niet gericht was tegen de haven, maar tegen de hervormingen van de federale regering, werd de haven zwaar getroffen, in tijden waarin de concurrentie nadrukkelijk aanwezig is. Gelukkig slagen we er telkens in om de achterstand als gevolg van de staking snel weg te werken. In dit geval waren alle schepen, die lagen te wachten als gevolg van de staking, binnen de 24 uur verwerkt."

Voorbereidingen treffen voor maandag

Op de staking van 15 december is men goed voorbereid. "Alle havengebruikers nemen voorbereidingen door hun klanten te informeren over de staking en hen bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden goederen vroeger of later te lossen/te laden. Dat betekent dat de impact op de dag van de staking, net omwille van het feit dat we maatregelen kunnen nemen, beperkt kan blijven."

Er is een dreiging dat de staking mogelijk langer door zal gaan. Annik: "Het gaat telkens om stakingsdagen van 24 uur maximaal. De vakbonden hebben gezegd dat ze na 15 december zullen evalueren, dus het is afwachten tot die tijd welk vervolg het vakbondsprotest zal krijgen."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven