Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Stouten, Finance & Insurance Corporate Finance B.V.

"Meer liquiditeit. Hoe doen we dat?"

Meer liquiditeit. Hoe doen we dat? De groothandel moet haar geld verdienen door op te treden als de regisseur en "bankier" in de keten. Met de globalisering van de economie en de opkomst van het internet zijn markten transparant geworden. Geld verdienen op basis van een beter prijsinzicht dan de klant (het traditionele verdienmodel van de tussenhandel) is nagenoeg onmogelijk geworden en neemt nog verder af. Naast het leveren van topkwaliteit producten, de juiste hoeveelheid, op de juiste plaats en de juiste tijd (samen de logistieke rol) zien we al jaren de tendens dat de groothandel (inclusief tussenhandel, im- en exporteurs) in alle branches, maar zeker ook in de AGF, de "bankier" van de keten is. Waar aan de afnemerszijde (retail) betalingstermijnen worden opgerekt met voorbeelden tot over 120 dagen, blijft aan de producentenzijde (telers) betaling kort na aflevering de norm. Tel daarbij op dat de consument jaarrond verse producten verwacht, met als gevolg langere aanvoer en/of opslagtijden. Door deze ontwikkelingen zien we een enorme toename in werkkapitaalbehoefte binnen het groothandelsbedrijf, zowel de voorfinanciering van goederen onderweg en voorraden als de voorfinanciering van afnemers.

Wat is nu de uitdaging? Naast sterke toename van het risico op verliezen door niet betalende debiteuren (waarover een andere keer meer) moet dit werkkapitaal natuurlijk wel worden gefinancierd. Zolang banken bereid zijn ruimhartig krediet te verlenen tegen de huidige relatief lage rente is er weinig aan de hand. Hier zien we echter steeds meer bedrijven tegen problemen aanlopen. Met name de (voor)financiering van inkopen en goederen onderweg (zeilende voorraden) is een grote uitdaging. Waar banken (vaak in de vorm van factoring) nog steeds bereid zijn tot 90% van de voorfinanciering van kredietwaardige afnemers voor haar rekening te nemen, zijn ze een stuk terughoudender in de voorfinanciering van inkopen en goederen onderweg. Een succesvolle groothandel moet creatief zijn in het aantrekken van inkoopfinanciering. Ik wil hier een tweetal interessante oplossingen noemen.

Leverancierskrediet
Vaak niet direct aan gedacht, maar leverancierskrediet (het krediet verkregen van uw crediteuren) is een van de belangrijkste vormen van inkoopfinanciering. Voor het realiseren van additionele liquiditeit is dit de eerste bron waar we naar kijken. Hier maken we gebruik van het eerder genoemde verschil dat het voor banken eenvoudiger is vorderingen te financieren dan om inkopen/voorraden te financieren. En uw leverancierskrediet is een afnemerskrediet (vordering) voor uw leverancier! Als we zorgen dat zowel het betalingsrisico voor de leverancier niet toeneemt (bijvoorbeeld via kredietverzekering) en de financiering van de vordering op u kunnen regelen (bijvoorbeeld door bevestiging van de vordering naar de lokale bank van uw leverancier) zijn leveranciers vaak bereid mee te denken.

Betaalfaciliteiten via financieringsmaatschappijen
Een andere interessante oplossing is het aantrekken van additionele betaalfaciliteiten via financierings-maatschappijen, vaak creditcard bedrijven. Deze financieringsmaatschappijen springen in het gat dat banken openlaten door het aanbieden van flexibele limieten op basis van uw financiƫle gegevens. Hoewel vaak niet goedkoop (ten opzichte van "gedekte" bankfinanciering) kennen deze limieten een aantal belangrijke voordelen: (i) volledig verstrekt op uw financiƫle gegevens, geen zekerheden, (ii) hierdoor eenvoudig in te passen binnen bestaande financieringen en (iii) kosten alleen voor daadwerkelijk gebruik, dus geen vaste kosten.

Dit zijn een aantal voorbeelden van creatieve oplossingen om dagelijkse uitdagingen in de werkkapitaal (financiering) op te lossen. Een gespecialiseerde adviseur kan voor u een complete analyse maken en u ondersteunen in het vinden en daadwerkelijk realiseren van de beste oplossingen.

Voor meer informatie:
Hans Stouten
Finance & Insurance Corporate Finance B.V.
h.stouten@finance-insurance.nl
Mob: +31 6 1498 7080
www.factoringaanbieding.nl

Publicatiedatum: