U wordt geen lid omdat…

Mij is gevraagd een stukje te schrijven voor AGF.nl. Een stukje in het kader van de special over dienstverlening binnen de AGF branche. Over dat verzoek hoefde ik niet zo lang na te denken. Wat ik ging schrijven kostte me wel wat meer denktijd en hoe je dat dan gaat schrijven is weer een volgende vraag. Het resultaat van al dat denkwerk treft u aan in de titel en de rest hieronder.

€1,17

Een brede landelijke Ledenraad, bevlogen bestuurders (collega groentemannen), kundige en gepassioneerde medewerkers op kantoor en 400 collega groentemannen vormen op dit moment ADN. Een branchevereniging door en voor de groenteman. De enige belangenbehartiger die er voor de AGF detailhandel nog overgebleven is. Het Productschap Tuinbouw is opgeheven, evenals het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Veel mensen (vooral de ondernemers die de heffingen verplicht moesten betalen) denken daarbij 'opgeruimd staat netjes'. Echter dagelijks ondervindt u daar hinder van, zonder dat u dat zelf door hebt. ADN heeft, door het wegvallen van deze organisaties, taken erbij gekregen. Taken die we naar ons beste vermogen kunnen uitvoeren, maar dat kan niet zonder een breed draagvlak. Het lidmaatschap van ADN kost u €1,17 per dag. Een gemiddeld abonnement voor uw mobiele telefoon kost u waarschijnlijk meer.

Ook zonder mijn lidmaatschap gaat alles gewoon door…

Laat dat nou net niet het geval zijn. Het zal u niet als een verrassing in de oren klinken dat het aantal groentewinkels jaarlijks afneemt. Daarmee ook het aantal leden van ADN. Hoewel we binnen ADN ieder 'dubbeltje' omkeren, voordat deze wordt uitgegeven (en daar ook volledig transparant in zijn), is het aantal dubbeltjes afgenomen. Daarbij zijn onze ambities groot en die combinatie is lastig. Door creativiteit en goede lobby, weten we ieder dubbeltje dat er binnenkomt over het algemeen te verdubbelen (een leuke woordspraak in deze). Dat maakt van uw dubbeltje contributie alweer twintig cent. Hoe meer 'dubbeltjes' we binnen krijgen, hoe groter het totale budget waar we onze leden en de totale branche mee kunnen ondersteunen.

Zonder ADN is er…

Zonder ADN bespaart u in ieder geval €1,17 per dag! Wat u met dat geld allemaal kunt doen, laat ik aan uzelf ter beoordeling. Er is al veel geschreven over wat ADN allemaal voor u kan betekenen. Een blik op onze website (www.agfdetailhandel.nl) geeft daar ook al een goed beeld van. Nog niet eerder is geschreven wat het betekent als ADN er niet meer is. Hieronder toch een klein (zeker geen volledig) overzicht. Zonder ADN…
  • Geen betrouwbare en onafhankelijke informatievoorziening;
  • Geen landelijke goedgekeurde Hygiënecode. Ieder bedrijf zal zijn eigen HACCP plan moeten opstellen;
  • Geen CAO, en daarmee ook geen gesubsidieerde scholing en opleiding voor de branche;
  • Geen landelijke promotie op TV of langs andere kanalen;
  • Geen (onafhankelijk) bedrijfsadvies op maat, op uw winkelvloer;
  • Geen ondersteuning bij regionale bijeenkomsten of studieclubs;
  • Geen landelijke verkiezing Beste Groenteman;
  • Geen beurs AGF Detail in Houten;
  • Geen landelijke (consumenten) onderzoeken.
Het lijstje kan nog verder aangevuld worden, maar het gaat er vooral even om een beeld te schetsen van de rol van ADN.

Prijsvraag

Als lezer van dit stukje bent u geheel vrij om uw vragen op mij af te vuren. Uw vragen zal ik zo goed mogelijk beantwoorden. En bij vragen waar ik het antwoord niet op weet, ga ik te rade bij mijn collega's of bestuur. Ik ben zo vrij om u langs deze weg ook een vraag te stellen. En met u bedoel ik dan alle groentemannen in Nederland die nog geen lid van ADN zijn. Dat zijn er ongeveer 400, dus iemand moet mij die vraag toch kunnen beantwoorden:

Waarom bent u nog geen lid van ADN?

Bij een prijsvraag hoort natuurlijk ook een prijs om te winnen. Voor de goede antwoorden op deze vraag hebben wij een geweldige prijs (al zeg ik het zelf), u kunt zo maar winnaar worden van een half jaar gratis en geheel vrijblijvend lidmaatschap van ADN! U treedt dan toe tot de mooiste vereniging van Nederland, namelijk de vereniging van groentemannen!

Ook (en misschien wel vooral) voor diegene die geen antwoord weten op de bovenstaande vraag, hebben we ook een speciale 'troostprijs'. Wanneer u een mail stuurt naar info@agfdetailhandel.nl, met uw NAW gegevens, wint u ook een half jaar gratis en geheel vrijblijvend lidmaatschap van diezelfde mooiste vereniging.

Tot slot

Wellicht leest u een cynische ondertoon in dit artikel, zo is het zeker niet bedoeld. Het is vooral bedoeld als oproep naar alle groentemannen van Nederland om echt een sterke vuist te maken naar de toekomst. Een sterk ADN heeft de gehele keten baat bij, en u (als groenteman zijnde) bent een onmisbare schakel in die keten. Ik hoop op heel veel reacties! Daarvoor dank ik u alvast, mede namens mijn collega's, ons Algemeen bestuur, onze Ledenraad en uw 400 collega's die gezamenlijk keihard werken om de groenteman in het straatbeeld te behouden!


Mark Heemskerk
Directeur van uw ADN

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.