Dithmarscher Kohltage: een groente wordt geëerd

Robert Habeck, de landbouwminister van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein, is heel eerlijk: "Ik zou me zelf geen grote koolliefhebber noemen." Desondanks is hij natuurlijk wel naar het traditionele koolsnijden tijdens de 'Dithmarscher Kohltage' in regio Dithmarschen gekomen, meldt de Duitse website NDR.de. Na een wittekool af te hebben gesneden, overhandigde hij deze aan de nieuwe koolregentes Sonja II. en Freia I.

De twee hebben veel te doen tijdens de Dithmarscher Kohltagen, die van 16 tot en met 21 september duren. Op het snijden van de eerste kool volgt in veel plaatsen aan de westkust een week lang een groot volksfeest. Daarbij wordt de kooloogst gevierd, die dit jaar een record beloofd te worden. "We verwachten een bovengemiddelde oogst", zegt Christian Ufen van de groentetelersvereniging Dithmarschen. De reden: een droge voorzomer en regen midden augustus waren de ideale combinatie voor de kool. Daarom worden de 90 miljoen kroppen wittekool en rodekool groter dan ooit. De prijzen dalen daardoor echter wel. "Dat is goed voor de consumenten en minder goed voor de telers", aldus Ufen.

Andere problemen voor de telers: er zijn geen langlopende leveringscontracten en tegelijkertijd is de concurrentie uit Nederland groot. Zowel de telers uit Dithmarschen als de Nederlanders willen hun kool vooral in Oost-Europa verkopen, waar kool een geliefd basisvoedingsmiddel is. Omdat Rusland echter sancties tegen levens-middelimporten heeft ingevoerd, zou dat land in het voorjaar echter als afzetmarkt weg kunnen vallen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven