Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hopen op commercieel succes Chinese rode yang mei in Australië

Wetenschappers uit Queensland willen het traditionele Chinese fruit populair maken in Australië. De onderzoekers komen steeds dichterbij de commerciële teelt van de eerste rode yang mei buiten Azië. Het fruit, dat al eeuwenlang in China geteeld wordt, is gewild vanwege zijn zoete smaak en vele antioxidanten, die het fruit zeer gezond maken. 

Professor Daryl Joyce van de afdeling Landbouw en Voedselwetenschap, vertelt dat het fruit een beetje lijkt op een moerbei. "Toch is de yang mei anders dan andere fruitsoorten, want het behoort tot een heel andere soort en plantengeslacht dan elke andere fruitsoort die we op dit moment eten," zegt hij. "De vrucht heeft een pit vergelijkbaar met een kersenpit, vruchtvlees zoals dat van een bes en het formaat van een lychee."

De onderzoekers zijn al 15 jaar bezig met de ontwikkeling van de rode yang mei in Australië. Steun vanuit de sector heeft het onderzoeksteam onlangs in staat gesteld telers te werven die toezicht houden op testboomgaarden aan de gehele oostkust van Australië. Volgens onderzoekster Melinda Perkins zijn de meeste testbomen ongeveer twee jaar geleden geplant. "Ze beginnen net fruit te produceren," zegt ze. "We moeten er achter zien te komen waar welke rassen het beste presteren en zo snel mogelijk veel bomen planten zodat de sector in Australië tot leven kan komen. 

Telers geven de onderzoekers feedback en sturen hen fruitsamples die in laboratoria getest kunnen worden. De wetenschappers bekijken het formaat, de kleur en zoetheid van het fruit om te bepalen onder welke omstandigheden de rode yang mei de beste opbrengst oplevert. "Het is voor ons een uitdaging om de teelt van de rode yang mei snel genoeg te verspreiden om als commercieel rendabel aangemerkt te worden," aldus Perkins. 
Publicatiedatum: