Hennie van der Most inspireert uienhandel
Rinus van den Berge
De dag werd voorgezeten door Rinus van den Berge. Hij verving Gijsbrecht Gunter, die wel aanwezig kon zijn, maar herstellende is van een zeldzame auto-immuunziekte. Hij wenste hem veel sterkte toe en sprak de hoop uit dat hij ter zijner tijd de draad weer op kon pakken. Rinus memoreerde het overlijden van B.P. de Lange en noemde de wat tegenvallende uienprijzen tot op heden met een export van gemiddeld 19.000 tot 20.000 ton per week. Verder noemde hij Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten, die er dit jaar bij zijn gekomen als nieuwe bestemmingen. "De sorteercapaciteit is toegenomen en de concurrentie niet afgenomen. Maar we blijven door dik en dun concullega's!"
Gijsbert, voor het eerst in zes weken buiten de deur, kon het niet laten om de zaal toe te spreken. Hij sprak over 'kruispunten' en uitte zijn zorg over bepaalde zaken die in de sector spelen. "Ik hoor steeds meer verwijten richting bureau-exporteurs en dat doet me pijn. Vaak hebben zij een uitstekend netwerk en zijn zij het als eersten die markten openen en vaak kwaliteitslabels en nieuwe producten introduceren." Ook refereerde Gijsbrecht aan de onlangs opgerichte online uienmarktplaats. "Ik ben niet tegen technologische ontwikkelingen, maar om op voorhand te stellen dat commissionairs en inkopers overbodig zijn, is te kort door de bocht. Het persoonlijk contact maakt zakendoen echt duurzaam. Tenslotte riep hij op om in het algemeen belang van de sector te denken. "Je kunt kiezen voor de weg van een einzelganger, van een freerider, maar ook via de eigen branche-organisatie de schouders zetten onder de samenwerking,"
Vooraan Pieter Blaauboer, Erik en Wim Waterman, Carl van de Wiel
Inge Ribbens besprak de markttoegangsdossiers. Bekend was de opening van de Indonesische markt, die momenteel druk in voorbereiding is. Zo zullen onder andere percelen aangemeld moeten worden en zullen er bodemmonsters op Ditylenchus Dipsaci genomen moeten worden. Zo zullen onder andere percelen aangemeld moeten worden en zullen er bodemmonsters op Ditylenchus Dipsaci genomen moeten worden. Als de percelen na een laboratorium test 'schoon' blijken te zijn, kunnen zij geschikt geklaard worden voor export naar Indonesië.
Peter Beemsterboer
Ook het dossier van Panama, dat enkele jaren stil had gelegen is weer volop actueel. Deze zomer is er een bezoek aan Panama gebracht en vice versa. Als doel om het dossier af te ronden werd januari 2014 genoemd. Inge gaf aan dat dit ook weer de weg opende om nieuwe landen te openen. Zo zijn Costa Rica en Venezuela al door exporteurs genoemd en bracht ze ook India en China als landen met potentie ter sprake. Exporteur Peter Beemsterboer gaf aan dat zijn voorkeur daarbij bij het laatstgenoemde land ligt. "India is een grote concurrent van ons, waarbij we mogelijk eens in de zoveel jaar een paar maanden kunnen exporteren. In mijn optiek kunnen we beter naar China kijken."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken
Ook de beursnoteringen werden geëvalueerd. Hieruit bleek dat de gemiddelde notering in het Noorden uitkwam op 11,96 Ect/g en in het zuiden op 12,45. Er is weinig commentaar geweest op de notering gedurende de looptijd van het seizoen en de handel geeft aan dat met het ingebracht volume en aanvullende gegevens een goed beeld neergezet kan worden van de handel in de afgelopen week. 37% van het volume is GlobalGAP-gecertificeerd en dat brengt de GlobalGAP-telers in respectievelijk zuid en noord 0,51 en 0,66 eurocent extra op. Mauk Overduin vroeg zich af of de notering wel zo goed was. "Onlangs werd er voor 14,5-19 cent genoteerd. Er is geen boer meer die zijn uien voor 14 cent verkoopt." Rinus Moerdijk, lid van de noteringscommissie, gaf aan dat deze notering puur een weerslag is van de gedane transacties in de afgelopen week.
Bedankje voor de beursnoteringcommissie
Madelinde Daane blikte terug op de deelname aan de Asia Fruit Logistica in Hong Kong en de Gulfood in Dubai. "Op de plekken waar ik kom, hebben jullie een goede reputatie. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij, zolang ik dat voor jullie mag doen." Inge Ribbens meldde nog dat deze week opnames van het tv-programma 'De Wilde Keuken zijn gemaakt', waarbij de Nederlandse ui wordt gevolgd naar Senegal met shots van het lossen van de boot, de lokale markten en lokale gezinnen. De uitzending zal in mei op de Nederlandse tv te zien zijn.
Madelinde Daane
De laatste spreker was Hennie van der Most. De Overijsselse boerenzoon begon in 1974 een handel in oud ijzer. Zijn recreatieondernemingen zijn ontstaan uit een privé-zwembad met sauna in zijn schuur in Slagharen. De hele buurt mocht er tegen betaling gebruik van maken, maar de gemeente Hardenberg verbood hem zijn schuur voor publiek open te stellen. In 1980 kocht Van der Most daarom een leegstaande bontweverij in zijn woonplaats Slagharen om daar zwem- en saunacentrum De Bonte Wever van te maken.
Hennie van der Most
Vele activiteiten volgen, van een kerncentrale, ziekenhuis, energiepark en aardappelmeelfabriek die tot pretpark werden omgebouwd tot een reeks aan piri piri-tenten. Van der Most toonde zich een markant ondernemer. (Ver)bouwen en plannen maken doet hij dan ook het liefst tegelijkertijd. Hij verplaatst zich graag per helikopter. Ook de Evenementenhallen in Hardenberg, Gorinchem en Venray zijn eigendom van Van der Most. "We begonnen een landbouwbeurs in Hardenberg. Al die boeren kregen een VIP-parkeerkaart thuis gestuurd en op de beursvloer kregen ze gratis eten. Iedereen belde zijn kennissen om ook te komen en de standhouders gaven aan nog nooit zo goed te hebben verkocht."
Hennie van der Most en Rinus van den Berge
Zijn betoog tegen bureaucratische overheden en bankiers ("boeven") waren koren op de molen voor de aanwezige uienhandelaren. Hennie gaf de handelaren ook mee om 'zonen' in het familiebedrijf de vrije hand te laten om te ondernemen. Tegenwoordig zit de ondernemer ook in de politiek en hij riep de handelaren op om dat ook te doen. "Het is tijd voor ondernemers in de politiek. Ik snapte geen snars van de jaarbalans, maar dat bleek voor de hele raad te gelden. Nu zitten we aan de tafel om de jaarbalans eenvoudig te maken en komt er van alles aan het licht. Managers die kunnen heel goed dingen uitvoeren die ze geleerd hebben, maar als het wat anders loopt, komen de echte ondernemers om de hoek. Maar ondernemen kun je niet leren, dat heb je of dat heb je niet."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken