Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Risicoanalyse voedselveiligheid aan te scherpen met Groenten en Fruit Portaal

Ondernemers kunnen de risicoanalyse van hun voedselveiligheidssysteem aanscherpen met het Groenten en Fruit Portaal. Vanaf vandaag biedt deze site extra functies. Het gaat onder meer om informatie over EU-meldingen over mogelijk onveilige levensmiddelen (zogeheten RASFF-meldingen), calamiteiten en over contaminanten. Verder zijn risico's voor de volksgezondheid door residuen van gewasbeschermingsmiddelen te berekenen. De site maakt ook een koppeling met de universele productcoderingen.

Het portaal geeft actuele informatie uit diverse bronnen over levensmiddelenwetgeving en voedselveiligheid. De site is in te stellen op persoonlijke gebruikersvoorkeuren. Per groente- of fruitproduct is gericht te zoeken op etiketteringseisen, mogelijkheden om voedingsclaims te voeren, residunormen (MRL) en Global Product Classification (GPC). Ook is het percentage van de acute referentiedosis van residuen (ARfD) te berekenen: een maat voor het risico voor de volksgezondheid.

Nieuw is het wekelijkse overzicht van RASFF-meldingen. Bedrijven kunnen ze benutten voor hun bedrijfseigen risicoanalyse voor voedselveiligheid. Hetzelfde geldt voor de zoekfunctie voor wettelijke normen van contaminanten, zoals zware metalen, nitraat en aflatoxines. Als er resten van gewasbeschermingsmiddelen zijn gemeten, dan is met een ARfD-berekening te bepalen of het risico's voor de volksgezondheid oplevert bij dit product. De berekening houdt rekening met parameters zoals consumptiegegevens van verschillende bevolkingsgroepen, de giftigheid van de gemeten stof en verschillende toepassingen van groenten en fruit (rauw, geschild, gekookt) voor Nederland en Duitsland. In de berekeningen zijn gegevens van het RIVM en het Duitse instituut BfR verwerkt.

Het portaal biedt nu de mogelijkheid om voor groenten en fruit de GPC-code en -class op te zoeken. GPC is een internationale, universele codering die veel wordt gebruikt door de retail. De code, die in samenwerking met Frug I Com is ontwikkeld, bevordert de onderlinge, digitale communicatie tussen de retail en de rest van de keten.

Het portaal kent een vrij vaste groep 'stevige gebruikers'. Sinds de lancering van het portaal door het Productschap Tuinbouw (PT) in het voorjaar van 2011 logden bijna 2.000 bezoekers in. Het eerste half jaar van 2013 bezochten bijna 1.800 unieke bezoekers de site ruim 6.300 keer. De site, www.groentenenfruitportaal.nl, is vrij toegankelijk voor alle tuinbouwondernemers. Voor andere partijen kost de toegang een bedrag van € 960,- exclusief BTW per jaar.

Voor meer informatie neemt u contact op met Nicolette Quaedvlieg, tel. 079 3470610 of e-mail n.quaedvlieg@tuinbouw.nl of u bezoekt onze website op www.tuinbouw.nl.

Publicatiedatum: