Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vers gesneden fruit: nuttige micro-organismen tegen bacteriële pathogenen

In de afgelopen jaren is de toename van door voedsel overgedragen ziekten gekoppeld aan de toegenomen consumptie van vers gesneden groenten en fruit.

Wetenschappers uit Spanje en Nederland hebben de micro-organismen van vers gesneden fruit geëvalueerd, die een remmende werking vertonen tegen de belangrijkste bacteriële pathogenen (H7, Salmonella, Listeria innocua Escherichia coli O157). De studie werd uitgevoerd met vers gesneden appels en perziken. 

Onder geïsoleerde micro-organismen zijn slechts 7 stammen geselecteerd vanwege hun sterke antagonistische activiteit met meer dan 1 log reductie van bacteriële pathogenen. Echter, de CPA-7 stam, geïdentificeerd als Pseudomonas graminis, kwam uit de bus als de beste antagonist door het verminderen van de bacteriële pathogenen lading 2,8 tot 5,9-log-eenheden. 

Tabels - Populatie van Escherichia coli O157: H7 op 'Golden Delicious' appel (links) en 'Elegant Lady' perzik (rechts), pluggen in de aanwezigheid van verschillende antagonisten (concentratie tussen 10 6 e 10 8 kve / ml) en meer dan 10 dagen bewaard bij 5 ° C. Pluggen werden ingeënt met con E. coli O157: H7 bij 10 7 cfu / ml. 

Klik hier voor vergroting.


Dit onderzoek heeft aangetoond dat Pseudomonas graminis kan worden ingezet als biologische bestrijding tegen de mogelijke bacteriële pathogenen van vers gesneden fruit. Echter, de antagonistische activiteit tegen pathogenen is niet onmiddellijk, maar geschiedt geleidelijk gedurende het rijpen.


Bron: Alegre I., Viñas I., Usall J., Teixidó N., Figge M.J., Abadias M., "Control of foodborne pathogens on fresh-cut fruit by a novel strain of Pseudomonas graminis", 2013, Food Microbiology, Vol. 34, pagg. 390-399. Further info: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23541207
Publicatiedatum: