Pasteur Sensor Tag wint Food Valley Award 2013

De Pasteur sensor tag, ontwikkeld door een internationaal consortium uit de high-tech en de agrifood sector is de winnaar de Food Valley Award 2013. De prijs werd door gedeputeerde Annemieke Traag uitgereikt tijdens de Food Valley Expo die op donderdag 24 oktober plaatsvond in Arnhem.De Pasteur sensor tag is een autonome, draadloze tag en geeft een gedetailleerd inzicht in de oorsprong, behandeling en condities tijdens transport van een versproduct. De sensor tag meet hiervoor onder andere de temperatuur, pH en luchtvochtigheid bij vervoer en opslag. Door deze informatie te koppelen aan kwaliteitsverloopmodellen wordt een realistische houdbaarheid en kwaliteitsbeoordeling van het product bepaald.

Door beter de kwaliteit van het versproduct te kunnen bepalen kan de sensor tag bijdragen aan mondiale vraagstukken op het gebied van voedselzekerheid, duurzaamheid, voedselveiligheid en -kwaliteit, en gezondheid. De sensor tag is vooralsnog ontwikkeld voor gebruik op een krat, doos of pallet maar kan in de toekomst ook op individueel consumentenniveau (productniveau) worden ingezet. Hierdoor kan het effect op voedselverspilling en kwaliteit mogelijk nog groter zijn.

De sensor tag is ontwikkeld binnen het Pasteur project (2009-2012), onder leiding van NXP Semiconductors. Consortiumpartner Wageningen UR Food & Biobased Research ontwikkelde kwaliteitsverloopmodellen voor verschillende producten zoals aardbeien, avocado's, vlees en rozen. Romano Hoofman van NXP Semiconductors is verrast en trots op het winnen van de award. "We hopen dat de partijen in de retail nu enthousiast worden om de tag op grote schaal te introduceren. De tag is klaar, de volgende stap is het vinden van partijen die de tag in de markt gaat zetten. Het winnen van de award gaat hier zeker bij helpen".De jury spreekt haar waardering uit voor de wijze waarop deze innovatie binnen een internationale samenwerking tot stand is gekomen. "Dit is een fantastisch voorbeeld van twee sectoren die met elkaar samenwerken, de high-tech en de agrifood. De wijze waarop de sensor tag voordelen voor alle schakels in de versketen kan opleveren en mondiale vraagstukken aanpakt, maakt deze innovatie een bekroning met de Food Valley Award 2013 waard", aldus juryvoorzitter Jan Maat.

Meer informatie: www.foodvalleyaward.nl, www.foodvalleyexpo.nl en www.foodvalleyexpo2013.blogspot.nl. Een artikel over de sensor tag is te lezen in de Food Valley Update (pag 24) http://issuu.com/foodvalleypublications/docs/fvu-_2-nl-webversie-02


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.