Agro Businessclub Westland staat stil bij ontwikkelingen in private equity

Tholen - "Ondernemers zijn bewezen goede beleggers, dus alvast gefeliciteerd", sprak Corné van Zeijl, beursanalist en strateeg, tijdens een ledenbijeenkomst van de Agro Businessclub Westland op 5 april 2018 in het World Horti Center. Tegelijkertijd vond in de naastgelegen zaal de eerste bijeenkomst van Horti Heroes plaats. Op de bijeenkomst van de Agro Businessclub kwamen ruim vijftig aanwezigen af. Zij kregen twee lezingen aangeboden rondom het thema 'beurs, private equity en het tuinbouwcluster'.


Ronald Grootscholten opende de middag

Krantenkoppen
Corné nam de zaal door middel van de nodige grafieken en statistieken mee de financiële wereld in. "Kijk goed naar de krantenkoppen. Hoe negatiever het nieuws, hoe beter het moment om te gaan investeren. Juist wanneer niemand durft, zijn er mooie rendementen te halen. Zaak is wel om bij beleggen je emoties uit te schakelen."Gevraagd naar zijn verwachtingen over de brexit had Corné geen goed nieuws voor de aanwezigen in de zaal. "Alles wijst erop dat het slecht af gaat lopen met de brexit. Handelsbelemmeringen en vertragingen zullen erg nadelig zijn voor de uitvoer van verse Nederlandse producten uit de sierteelt en de voedingsglastuinbouw."Consolidatie
Na het financiële verhaal van Corné was het de beurt aan Bouke Tauw van Rembrandt Fusies en Overnames om dieper in te gaan op private equity. Een begrip dat bij sommige aanwezigen direct negatieve gevoelens opriep. Iedereen kent de verhalen rond de Hema of V&D. Toch hoeft een fusie of overname niet negatief te zijn, toonde Bouke aan met voorbeelden uit de glastuinbouw zoals de recente overname van BOAL door investeringsmaatschappij Equistone. Niet alle durfinvesteerders hebben direct een negatieve uitwerking op een bedrijf. Wel wees Tauw de zaal erop goed voorbereid te zijn op eventueel aankloppende durfinvesteerders. "Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet direct overvallen wordt door een bod, maar bedenk dat je ook zelf potentiële kopers kunt benaderen om het roer in eigen hand te houden."

Tauw wierp ook een blik in de toekomst en voorspelde een toenemende consolidatie onder toeleveranciers. Juist in dat segment is er volgens Tauw nog veel fragmentatie, terwijl het door onder meer toenemende globalisering noodzaak is om te groeien om daarmee een stevige marktpositie te behouden.Werknemers van de toekomst

Na een kort woord van Atie de Gier, directeur van de in het World Horti Center gevestigde scholen Lentiz en MBO Westland, waarin zij bedrijven opriep de werknemers van de toekomst niet te vergeten, was het tijd voor de borrel en buffet.

Klik hier voor de foto's.


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018