Vooral schade aan abrikozen en perziken

Hongaarse steenfruitoogst door vorst getroffen

Op basis van een onderzoek naar de toestand van bloemknoppen moet worden geconcludeerd dat Hongaarse abrikozen- en perzikentelers rekening moeten houden met verliezen. Dit heeft de voorzitter van branchevereniging FruitVeb, Apáti Ferenc, bekend gemaakt.

Volgens Ferenc is er in gebieden waar de nachttemperaturen niet verder dan naar -12 tot -14 graden Celsius daalden geen schade. Op plaatsen waar het kwik echter naar -14 tot -19 graden Celsius daalde, is de schade aan abrikozen en perziken groter. Onder deze omstandigheden zal minimaal 20% tot 40% van de bloemknoppen zich toch nog tot vruchten kunnen ontwikkelen, mits de weersomstandigheden de komende twee maanden gunstig blijven. 

Een deskundige vertelt dat plaatsen waar de temperatuur tot beneden de -20 graden Celsius daalde het zwaarst getroffen zijn. In heel Transdanubië, in het zuidelijke deel Bács-Kiskun en Csongrád, was de schade aan bloemknoppen groot en dan met name bij abrikozen en perziken. In deze regio's zullen de verliezen dan ook aanzienlijk zijn. Sommige telers zullen mogelijk hun hele oogst verloren zien gaan. 

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat kersen, morellen en pruimen mogelijk ook wat verliezen zullen lijden maar deze zullen op landelijk niveau niet zo veel voorstellen. Aan de appel- en perenoogst wordt geen schade verwacht.


Bron: 24.hu

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018