Minder Zuid-Afrikaanse druiven naar China

Doordat het Chinese nieuwjaar dit jaar relatief laat plaatsvond, bleef de situatie op de Chinese markt vlak voor het nieuwjaar langer in stand. Dit was in het voordeel van de prijzen voor Zuid-Afrikaanse druiven, die eerst op de Chinese markt nog moesten concurreren met Chileense kersen.

Rutger van Wulfen, eigenaar van Global Fresh Limited, gaat ervan uit dat het seizoen voor Zuid-Afrikaanse druiven een sterkere afloop zal hebben dan vorig jaar. De brixwaardes van de druiven van dit seizoen zijn een stuk beter dan die van vorig jaar. Ook is de markt stabieler dankzij een nieuwe handelskanaal in China voor AGF.

"In de afgelopen vier jaar was het Australische druivenseizoen telkens laat. Dit jaar is Australië echter precies op tijd, waardoor er meer fruit op de markt is. Het seizoen in de Zuid-Afrikaanse Hex-vallei is echter erg kort," zegt Van Wulfen. "Ons bedrijf haalt zijn vroege rode pitloze druiven zoals Crimson bij telers rond Vanrhynsdorp in de regio van de Olifantrivier. We laden zestig containers voor China in, voordat het seizoen voor Crimson Seedless in de Bergrivier en de Hex-regio begint. De prijzen liggen op dit moment tussen de Rmb 135 en Rmb 140 (tussen de €9,18 en €9,52). Dat zijn niet per se spectaculair hoge prijzen, maar gezien de omstandigheden waar we mee te maken hebben zijn ze acceptabel."

Van Wulfen verwacht dat op de Chinese markt de prijzen gaan dalen als de druiven van de Hex-regio samen met de druiven uit Australië en Chili op de markt verschijnen. De Crimson-druiven uit Australië en Chili zullen net als die vanuit Zuid-Afrika met een relatief groot volume op de markt terecht komen. 

Binnenkort ronden de teeltbedrijven waar Van Wulfen in Wellington en de Bergrivier mee samenwerkt de verpakking af van de late rassen, zoals Crimson en Autumn Royal. Ze zijn daarmee een week eerder dan normaal, wat voornamelijk komt door de droogte die op dit moment Zuid-Afrika teistert. De druiven zijn zoals verwacht wat kleiner, maar hebben ook minder kleur gekregen. De verpakking bij telers in de Olifantrivier is onlangs afgerond.

Global Fresh Limited exporteert ongeveer 400.000 kartons van 4,5kg naar China en Hong Kong. Tegelijkertijd levert Global Fresh Asia druiven aan Vietnam, Singapore, Thailand en Maleisië. Er is daarbij sprake van een volume dat ongeveer overeenkomt met dat van Global Fresh Limited, terwijl er voornamelijk met retailprogramma's wordt gewerkt.

De branchevereniging voor de Zuid-Afrikaanse sector voor consumptiedruiven gaf onlangs in een nieuwsbrief aan dat de verpakking van de oogst goed op weg is. Het exportseizoen voor Crimson-druiven loopt volgens de nieuwsbrief mogelijk eerder af wegens de lagere opbrengst in verband met de droogte. Met het einde van week 7 stond de totale druivenexport op een volume dat zes miljoen kartons lager stond dan in dezelfde periode van het jaar ervoor.

Het grootste deel van de druivenexport van Zuid-Afrika komt op dit moment neer op rode pitloze druiven. Dit is tevens de druivensoort die in alle Zuid-Afrikaanse teeltgebieden het meest wordt geproduceerd, met uitzondering van de regio van de Oranjerivier.

Volgens Van Wulfen hebben Zuid-Afrikaanse telers op dit moment nog niet precies het juiste rode pitloze druivenras gevonden dat zowel Aziatische consumenten aanspreekt als een goede opbrengst per hectare heeft. "Er zijn wat nieuwe rassen die mogelijk wel aan die behoefte voldoen, maar we gaan dat pas zeker weten als we een of twee seizoenen verder zijn."Uitstekende resultaten voor vroege zwarte druiven in Noordkaap 
"De vroege zwarte druiven van de Noordkaap hebben het weer uitstekend gedaan in Vietnam en China. We sturen een groter volume naar China, waar consumenten meer gaan voor smaak en kleur. De XL- en XXL-maten gaan naar Vietnam, waar premium prijzen worden gerekend voor grote druiven."

De export van witte pitloze druiven, een specialiteit van telers in de Oranjerivier, is aan het afnemen. Zuid-Afrika heeft slechts een klein tijdsbestek om witte pitloze druiven naar China te exporteren, dat rond de oogst van de Noordkaap plaatsvindt. "China vraagt naar groen fruit met een hoog suikergehalte. Er zijn maar een paar rassen die aan die eisen tegemoet komen," zegt Van Wulfen. Volgens hem hebben oudere rassen als Prime en Thompson moeite om mee te komen. "Sweet Globe en Arra15 zijn goede alternatieven."

Voor meer informatie:
Rutger van Wulfen
Global Fresh Limited
Tel: +27 21 657 4000Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018