Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Crimson komt langzaam op kleur maar er is geen reden tot bezorgdheid

Zuid-Afrikaans druivenseizoen toch niet korter dan verwacht

Crimson vormt ongeveer 80% van de laatste volumes Zuid-Afrikaanse druiven en het verpakken verloopt traag. De druiven hebben namelijk wat meer tijd nodig op op kleur te komen en hierdoor moeten pakstations het noodgedwongen wat rustiger aan doen. 

Het goede nieuws is dat het er naar uitziet dat het seizoen in Hex River dit jaar toch niet zo vroeg zal eindigen als eerder verwacht en nog tot week 14 zal duren, wat volgens een druivenexporteur vrij normaal is voor Hex River Valley. De witte druiven zijn al geplukt en er zijn vooral nog Crimson druiven beschikbaar evenals wat andere rode en blauwe rassen, waaronder Scarlotta Seedless. 

"Op ieder bedrijf in Hex River is de watersituatie anders. Sommige hebben het hele seizoen voldoende water gehad en zagen hun volumes desondanks met 15% tot 20% dalen," vertelt Ryno Palm, van FVC International. "We zagen hetzelfde in Orange River gebeuren, waar geen sprake is van waterschaarste maar de oogst dit seizoen 25% lager was vanwege de vruchtgrootte en het trosgewicht."Palm denkt dat dit het gevolg is van verschillende klimatologische factoren in combinatie met de lage reserves van de druivenranken na de recordoogst van vorig seizoen. 

Hij merkt echter op dat deze tendens mogelijk niet alleen op druiven van toepassing is maar dat ook de citrussector in de Oost- en Westkaap dit seizoen rekening moet houden met kleinere maten, met name in gebieden waar de watersituatie onzeker is. 



Crimson komt traag op kleur maar dit is niet problematisch
Wat betreft de trage kleuring meldt hij dat het eigenlijk enigszins opmerkelijk is omdat de de nachttemperaturen in Hex River de laatste drie weken gedaald zijn. "Ik denk niet dat er een probleem met de kleuring van Crimson is. Het fruit heeft gewoon wat meer tijd nodig en iedereen wacht op de laatste volumes. We hebben al meegemaakt dat pakstations een dag of twee stil lagen totdat de Crimson druiven op kleur waren gekomen en dat is natuurlijk frustrerend. In 2015-2016 werden er in de weken 11 tot 14 ook grote volumes Crimson verpakt dus dit jaar volgen we deze trend."

Kersen domineren Chinese markt ten koste van druiven
Hoewel sommige handelaren de druk op Zuid-Afrikaanse druiven op de Chinese en andere markten in Zuidoost-Azië toeschrijven aan de aanwezige volumes Australische druiven is Palm het hier niet mee eens. "Kersen uit Chili zijn onze grootste concurrent op deze markten en dit geldt voor al het fruit op de Chinese markt. Tien jaar geleden begonnen we het effect van Chileense kersen op de Chinese markt al te merken maar toen waren de volumes nog veel kleiner."

Ook in Maleisië staan Zuid-Afrikaanse druiven onder druk maar hier om andere redenen. "In Maleisië zijn de voorraden enorm en staan alle fruitsoorten onder druk. Zuid-Afrikaans fruit valt in een hogere prijsklasse dan dat uit India of Australië dat in consignatie wordt geleverd. Onze druiven worden verkocht voor vaste prijzen en als importeurs geen marge kunnen maken blijft het fruit staan. Ons fruit heeft op deze markt dus niet dezelfde dynamiek als Indiaas of Australisch fruit."

Hij merkt op dat er de laatste jaren steeds meer Zuid-Afrikaanse exporteurs, vooral teler-exporteurs, zijn die hun druiven in consignatie aan China leveren wat de druk van het systeem haalt. 



Dynamiek op Britse en Europese markt groter
Hij is optimistisch over de Europese markt. Ondanks de sterke start van Indiase druiven in februari verwacht Palm niet dat het volume witte druiven te groot is om door de markt te worden opgenomen. De laatste witte druiven uit Zuid-Afrika zijn naar de Europese markt onderweg. 

De sector kan tevreden zij over de prijsstabiliteit van rode en blauwe pitloze rassen die naar alle waarschijnlijkheid tot aan het einde van het seizoen aan zal houden. "De afgelopen zeven weken werden de rode en blauwe pitloze rassen verhandeld met een marge van €0,50 en dat is een goed teken dat uitsluitend te danken is aan het feit dat er minder fruit beschikbaar is en de distributie beter is. In het Verenigd Koninkrijk is het prijsniveau sinds week 1 onveranderd gebleven. Zo'n stabiliteit zien we maar zelden. In het Verenigd Koninkrijk zijn volop rode druiven uit Chili verkrijgbaar dus de focus ligt hier momenteel niet zozeer op onze rode rassen. De supermarkten zijn goed bevoorraad maar daarbuiten ligt de handel een beetje stil."

Op de Europese markt, waar de aanvoer van Chileense druiven lager is, is de handelsdynamiek groter en zijn de prijzen stabiel. De situatie is totaal anders dan vorig jaar toen de druk op de Europese markt enorm was. Ter vergelijking: vorig jaar lag de prijs van 10 punnets van 500 gram op €8,00 FOT en dit jaar is dit €12,50 tot €13,50, voor witte druiven iets lager. Ik denk niet dat de prijs voor het einde van het seizoen met meer dan €1,00 zal dalen."

De lokale markt is weer wat aangetrokken met stabiele en eerlijke prijzen van €6,84 per doos van 4,5 kilo. Nu het seizoen ten einde loopt en de volumes dalen zal de prijs omstreeks het Paasweekeinde weer gaan stijgen. 


Voor meer informatie:
Ryno Palm
FVC International
Tel: +27 21 505 5960

Publicatiedatum: