handelsverdrag vergelijkbaar met Canada, Japan en Zuid Korea?

Onderhandelaar Brexit staat open voor contact met bedrijfsleven

Afgelopen maandag was een select gezelschap van het bedrijfsleven, waaronder GroentenFruit Huis, uitgenodigd voor een gesprek met Michel Barnier, onderhandelaar vanuit de EU over de Brexit. Als de voorwaarden niet worden versoepeld, wordt het mogelijke handelsverdrag vergelijkbaar met Canada, Japan en Zuid-Korea.

Dat het moeilijke onderhandelingen zijn, werd duidelijk toen de heer Barnier de voorwaarden die het VK vooraf stelt, afzette tegen de mogelijke modellen van afspraken met de EU. Het VK wil onder andere geen financiële bijdrage meer geven, geen vrijheid van personen meer en geen Europese rechtsspraak accepteren. Dit betekent dat, als de voorwaarden niet worden versoepeld, het mogelijke handelsverdrag vergelijkbaar wordt met Canada, Japan en Zuid Korea. Deze verdragen staan niet garant voor een ongehinderd grensverkeer van goederen.

Dit is geen goed nieuws voor ons als tuinbouwsector. De boodschap was nadrukkelijk: bereid je voor op wat in de huidige stand van zaken verwacht wordt. De transitieperiode zal beperkt zijn en naar alle verwachting eindigen op 31 december 2020. De heer Barnier gaf aan dat zijn team in deze fase zeer open staat voor contacten met het bedrijfsleven. Het exportbelang is zo groot dat wachten op definitieve duidelijkheid te grote risico's met zich meebrengt.´ Better safe than sorry´ is hier het goede uitgangspunt.

GroentenFruit Huis werkt nauw samen met de overheid om de gevolgen van de Brexit in kaart te brengen en oplossingen uit te werken die een zo ongehinderd mogelijk grensverkeer gaan bevorderen. Lopende dit jaar verwacht GroentenFruit Huis haar leden te informeren over welke zaken binnen het bedrijf geregeld moeten worden om niet voor verrassingen komen te staan.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018