Australische hardfruitexporteurs wordt geadviseerd te stoppen met IProdione

Australische telers die exporteren naar de Europese Unie wordt geadviseerd om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van producten met het actieve bestanddeel Iprodione na een EU-besluit om de goedkeuring voor de stof in te trekken vanaf volgend jaar.EU-lidstaten hebben tot juni 2018 de tijd gekregen om de autorisatie voor Iprodione gebruik in te trekken na het EU-besluit op 14 november 2017 om de goedkeuring niet te verlengen.

De verwachting is dat de huidige maximum residum richtlijnen (MRL's) voor Iprodione van de Europese Unie zullen worden opgeheven en worden teruggezet naar een standaardniveau van 0,01 mg/kg.

Iprodione is het actieve bestanddeel in een breed scala van beschermingsmiddelen, geregistreerd voor gebruik in Australië op appelen en peren om opslagrot te bestrijden.

Iprodione is nog steeds goedgekeurd voor gebruik op appelen en peren in Australië door de Australian Pesticides and Veterinary Medicine Authority (APVMA) en Food Standards Australia New Zealand (FSANZ). Momenteel is de Australische MRL vastgesteld op 3 mg/kg.

Het ministerie van Landbouw en Watervoorraden (DAWR) heeft aangegeven de industrieën nader te informeren over de specifieke tijdpaden rond de intrekking van de toelating voor Iprodione, zodra een kennisgeving van de Wereldhandelsorganisatie wordt verspreid voor de verwijdering van MRL's.

Telers die willen exporteren, moeten ervoor zorgen dat ze de Maximale Residu Limieten behouden voor het land waarnaar ze exporteren. Informatie over MRL's is te vinden in de Australische en Overseas Maximum Residue Limit-database van het DAWR National Residue Survey (NRS).

De NRL MRL-webdatabase verschaft de maximale residugehaltes (MRL's) die in Australië zijn vastgesteld door APVMA en de belangrijkste exportmarkten van industrieën die door NRS worden ondersteund.

Telers die naar andere landen dan Australië exporteren, moeten zich ervan bewust zijn dat de informatie in deze tabellen de officiële normen vertegenwoordigt, maar niet noodzakelijkerwijs de marketingvereisten.

De websites van andere landen kunnen meer actuele MRL's bevatten of, in sommige gevallen, minder actuele MRL's dan die zijn opgesteld door de NRS. Dit komt doordat sanitaire en fytosanitaire (SPS) meldingen worden verwerkt via de MRL lijsten van afzonderlijke landen.

Telers die assistentie nodig hebben, kunnen contact opnemen met APAL's Technical Manager Angus Crawford via e-mail op acrawford@apal.org.au

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018