Wat is gezond eten? Als wetenschappers die vraag stellen aan de gemiddelde consument, dan is het antwoord steevast: "gevarieerd eten, vooral veel groente". En het klopt dat groente gezond is, zo schrijft Kokkerelli. De World Health Organisation (WHO) raadt de consument niet voor niets aan om minstens vierhonderd gram (of vijf porties) aan groente en fruit te eten. Per dag. Die hoeveelheid wordt door vrijwel niemand gegeten. Naar schatting eet slechts 12% van alle volwassenen in de EU de aanbevolen hoeveelheid groente. Het is ook te duur, zo vindt menig consument. Maar is dat wel terecht?
De prijs van groente
Wanneer de WHO het over groente heeft, denkt men, zo stellen ze, doorgaans aan verse groente. "We vergeten dat er in de supermarkt ook blikjes, potjes en zakjes groente te koop zijn. Amerikaanse onderzoekers concludeerden tien jaar geleden al dat "Canned and frozen packaging extends the effective life of fruits and vegetables, and […] in the case of vegetables, they are also price competitive […] and allow financially constrained consumers greater access to the nutrients provided by fruits and vegetables". Groente uit blik (of diepgevroren) is duurzaam en goedkoop. Deze onderzoekers vonden bijvoorbeeld dat groene bonen uit blik wel vijf keer zo goedkoop waren als verse groene bonen. Ook hier in Nederland, tien jaar later, lijken verse groente veel duurder te zijn. Bij de Albert Heijn (bijvoorbeeld) betaal je voor hetzelfde gewicht aan sperziebonen ruim drie keer zoveel voor vers vergeleken met dezelfde bonen uit een potje."
© Kokkerelli
De huidige prijs van 400 gram sperziebonen bij de Albert Heijn
"Wat maar weinig consumenten weten, is dat groente uit een blikje, potje, of diepvrieszakje – naast duurzaam en goedkoop – heel erg voedzaam is", legt het bedrijf uit. "Juist verse groente verliest, dagen liggend in de supermarkt, rap voedingsstoffen. Direct na oogst diepgevroren groenten zijn vaak significant rijker aan voedingsstoffen dan de verse groente in de supermarkt. Ook groenten uit pot of blik doen qua voedingswaarde (en dus gezondheid) niet onder voor vers."
Gezond, duurzaam en betaalbaar
In een recente studie uit Australië werd aangetoond dat de gemiddelde consument gelooft dat alleen verse groente echt gezond is. "Deze valse overtuiging voedde ook de negatieve houding ten aanzien van ingeblikte groenten die werden gezien als 'walgelijk' en 'kunstmatig'. Met enig gevoel voor drama merken de onderzoekers op dat "canned and frozen options are associated with a devil effect". Opvallend genoeg zagen dezelfde consumenten groente uit blik als veel gebruiksvriendelijker dan verse groente, maar dit verhoogde gebruikersgemak vertaalde zich niet naar een voorkeur. Interessant, nietwaar? Voor ons consumenten geldt evenwel dat we slechts drie dingen hoeven te onthouden: over smaak valt te twisten, maar blikgroenten zijn erg gezond, duurzaam en zeer betaalbaar."
Voor meer informatie:
Kokkerelli
Villafloraweg 1
5928 SZ Venlo
T: 06 526 287 45
info@kokkerelli.nl
www.kokkerelli.nl