Tholen - Iets meer dan de helft van de amandelteelt vindt traditioneel plaats in de Verenigde Staten, met name Californië, waar het droge klimaat en de irrigatiemogelijkheden de sector in de gelegenheid stellen te telen op grote schaal. Er werd in 2003 circa 1,8 miljoen ton geoogst, goed voor 51% van het wereldaanbod. Andere grote producenten, met oogsten tussen 100.000 en 300.000 ton, zijn achtereenvolgens Spanje, Australië, Turkije, Marokko, Syrië en Iran, zo blijkt uit cijfers van Faostat.
Als je deze lijst van landen overschouwt, hoeft het niet te verbazen dat er ook in Georgië, buur en bijna-buur van respectievelijk Turkije en Iran, amandelteelt is. Alleen, die staat met een opbrengst van ongeveer 2.000 ton in 2023 nog in de kinderschoenen. Maar het gaat snel. Op basis van de areaalgegevens van de Rural Development Agency van de Georgische overheid wordt de komende jaren een opbrengst tot 10.000 ton verwacht, hoofdzakelijk voor export.
Ook Tornike Mchedlishvili van Geo Nushi heeft het potentieel gezien, en in het droge Sagaredzjo, een streek in de oostelijke regio Kakheti, is hij een pionier in de Georgische amandelteelt. In 2021 begon hij met een aanplant van 25 ha, volledig biologisch. Vandaag is zijn areaal dubbel zo groot.
© FreshPlaza
Tornike Mchedlishvili observeert de groei van de amandelen begin juni 2025
De mosterd haalt Tornike niet uit het nabije Turkije of Iran, maar uit de op één na grootste amandelproducent ter wereld: Spanje. Daar heeft een Georgische vriend een biologische olijf- en amandelgaard in de zuidelijke provincie Málaga. En die zei hem: "Gebruik mijn plantmateriaal. Ik help je zelfs het product af te zetten in Spanje als het moet."
Spaans vakmanschap
Sindsdien komt een Spaanse teelttechnica elke twee maanden langs in Kakheti om Tornikes boomgaard te inspecteren. "Ze kijkt dan wat er nodig is – welke natuurlijke middelen ik moet inzetten, hoe ik het snoeien het best aanpak, en zo voort. En tussendoor stuur ik haar elke week foto's van de bomen", vertelt Tornike.
Geo Nushi werkt met twee amandelrassen: het Franse Avijor en de kleinere, zoetere Penta. "Avijor is groter en geschikter voor verwerking, Penta is ideaal als snack." Beide rassen bloeien laat – eind maart, begin april – en dat is een bewuste keuze: "In februari kan het hier nog -3 ºC zijn en in maart sneeuwt het soms." Tegen de late vorst gebruikt Tornike zwavelpreparaten. Het grootste risico is hagel in de maand april.
© Geo Nushi
De amandelaanplant van Geo Nushi bij zonsondergang
Biologisch pionieren met beperkte middelen
Vorig jaar oogstte Geo Nushi 50 ton amandelen op 50 hectare, met een streefdoel van 3 ton per hectare binnen enkele jaren. "Bij gangbare teelt kun je tot 5 ton halen, maar je hebt ook meer inputkosten van voornamelijk meststoffen", zegt Tornike. Zijn bedrijf is dit jaar al kostendekkend. Vanaf jaar zeven hoopt hij winst te maken. "Pas na vijftien jaar begint de productiviteit van de bomen te dalen, dus het is echt een kwestie van lange termijn."
De Georgische overheid gaf subsidies voor de aanplant, maar biologische middelen blijven schaars: slechts vier types bio-meststof zijn officieel beschikbaar in ons land. "Ik gebruik schapen in de winter als natuurlijke bemesting. En ook de amandelschillen keren terug naar de boomgaard. Noem het een circulaire aanpak."
Hoewel amandelen van een droog klimaat houden, is irrigatie op gepaste tijden onontbeerlijk. En net zoals in Californië, waar de amandelteelt onder druk komt te staan door watergebrek, is de beschikbaarheid van water een heikel punt in Kakheti. "In de zomer geef ik elke boom om de drie dagen 20 tot 25 liter via druppelirrigatie. Volgend jaar wil ik een reservoir bouwen, want april en oktober zijn ook kritieke maanden. Dit jaar heeft het gelukkig genoeg geregend in april."
Europese markt lonkt
Hoewel een aanzienlijk deel van de amandelen wereldwijd op de versmarkt wordt afgezet voor consumptie als snack – en de varianten zijn talrijk: ongebrand of geroosterd; met of zonder olie; met of zonder zout; geblancheerd – zit de groei vooral in verwerkte toepassingen: naast verwerking in snoepgoed, chocolade en cosmetische producten, ook in melk, meel en pasta. De wereldwijde vraag naar amandelen zit in de lift.
© Geo Nushi
De bloei van amandelbomen van Geo Nushi in Oost-Georgië
Beide segmenten zijn doelgroepen voor Geo Nushi, en dan vooral via export naar de landen waar Duits de voertaal is, een taal die Tornike machtig is. Het zijn precies ook de landen waar de bio-markt het best ontwikkeld is. Vorig jaar was er de eerste afzet in Zwitserland. "En voor de verkoop van de nieuwe oogst in de herfst reken ik al op interesse van klanten uit Hamburg en Berlijn." De tien dagen durende reis met de vrachtwagen van Georgië naar West-Europa is geen enkel probleem voor een product als amandelen.
Biologische amandelen leveren in Georgië zo'n 50% hogere prijs op: €7-8 per kilo gedopt, tegenover €5 voor gangbaar. In Europa is de bio-markt goed voor 8% van het volume, maar dat aandeel groeit. Hoewel amandelen uit de VS het goedkoopst zijn, wordt Europees product vaak geprefereerd vanwege zijn herkomst.
Oog op de toekomst
Na de twee weken durende oogst in de eerste helft van september – waarvoor Geo Nushi een beroep doet op een twintigtal seizoensarbeiders uit het naburige Azerbeidzjan – volgen er nog twee weken activiteit in de eigen verwerkingsfaciliteit, waar de amandelen met 500 kilo per uur gedopt worden door een machine van Italiaanse makelij. De gedopte amandelen worden verpakt in zakken van 25 kilo. Ook vacuümverpakking is een optie.
Maar voor Tornike stopt het verhaal niet bij ruwe amandelen. "Ik denk aan consumentenverpakkingen voor verkoop in Georgië, maar ook aan verdere verwerking: blancheren, olie persen, amandelmeel maken." Een agrotoeristisch project staat eveneens op de lijst, net als het telen van walnoten. Visionair is hij zeker. "Nu is er nog geen bio-mentaliteit in Georgië, maar dat komt wel. En dan sta ik al waar anderen nog moeten beginnen."
Voor meer informatie:
Tornike Mchedlishvili
Geo Nushi
18a Fanaskerteli
Sagarejo (Kakheti) – Georgië
Tel: +995 55 78 47 997
bioalmond.geo@gmail.com