Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzees citrusseizoen van start bij Eosta

"Naast Zuid-Afrikaanse ook Latijns-Amerikaanse bio-sinaasappelen"

Tholen - Het overzees bio-citrusseizoen staat momenteel in de startblokken. Citroenen, mandarijnen en grapefruit zijn reeds onderweg, de eerste Zuid-Afrikaanse sinaasappelen zullen naar verwachting vanaf week 25-26 binnenkomen. Ter overbrugging biedt Eosta Egyptische Valencia-sinaasappelen aan. Ondanks de nodige uitdagingen die de citrusimport met zich meebrengt, verwachten productmanagers Peke van Beek en Koen van Velthoven een goed seizoen.

© Eosta B.V.
De biologische teeltbedrijven waar Eosta mee samenwerkt beschikken deels over eigen compost, eigen koeien voor circulaire teelt evenals natuurlijke bodembegroeiing om onkruid tegen te gaan.

De geraamde volumes liggen voor citroen en mandarijn licht onder het niveau van vorig jaar. Voor grapefruit wordt nagenoeg dezelfde volumes verwacht. De ramingen bij sinaasappelen blijven daarentegen wat achter en liggen naar verwachting zo'n 20-30 procent onder de volumes van vorig seizoen. "Dit gaan we met name bij het ras Navel merken", aldus Peke. Door de verwachte tekorten heeft Eosta haar focus verbreed en zullen vanaf medio juli voor het eerst ook Valencia-sinaasappelen uit Latijns-Amerika worden aangeboden.

© Eosta B.V.
De voorbije jaren is breed ingezet op zonne-energie in de Zuid-Afrikaanse bio-citrusteelt

Deze stap werd al langer overwogen. Peke: "We hebben sinds drie jaar te maken met een verplichte koudebehandeling bij Zuid-Afrikaanse sinaasappelen, die jaarlijks tot een slordige 10-15 procent extra productuitval leidt. Dit was voor ons een voorname reden om te zoeken naar alternatieve bronlanden. Ook risicospreiding is in deze een belangrijke factor." Bij citroenen zet Eosta al langer in op een breder sourcing netwerk, waarbij het fruit naast Zuid-Afrika eveneens uit Peru, Argentinië, Chili en Dominicaanse Republiek wordt geïmporteerd.

© Eosta B.V.
In de bio-citroenenteelt domineert het ras Eureka

Grote vraag en dito prijzen verwacht
Niettemin is en blijft Zuid-Afrika het voornaamste importland voor zomercitrus. De voornaamste teeltgebieden bevinden zich in Orange River, Westkaap en Oostkaap, schetst Koen. "Laatstgenoemde regio heeft de laatste jaren in toenemende mate te maken met Citrus Black Spot als gevolg van overvloedige regenval. Dit kunnen we deels bestrijden met gedegen preventieve natuurlijke maatregelen, al blijft het uiteindelijk een natuurproduct."

© Eosta B.V.
Sustainable Sourcing Manager Gert-Jan Lieffering (r) op locatie.

Aan de afzetkant zijn de eerste voortekenen meer dan goed, vervolgt Koen. "De weersomstandigheden in Spanje van de voorbije weken zullen hoogstwaarschijnlijk voor problemen gaan zorgen bij de late citroenrassen. Dit resulteert normaliter in een hogere vraag naar overzees product en goede prijzen voor de telers aan het begin van het seizoen. In dat opzicht verwacht ik een vlekkeloze overgang. Grapefruit en mandarijnen zijn qua volumes beduidend kleinere producten." Vanwege de voornoemde tekorten verwacht men relatief hoge weekprijzen in de categorie sinaasappelen, beaamt Peke.

© Eosta B.V.Koen van Velthoven en Peke van Beek. Duitsland is de voornaamste afzetmarkt voor bio-citrus. De grootste groei is momenteel in Centraal-Europa waar te nemen, aldus de productmanagers.

Sinaasappelmarkt profiteert van saptrend
Over de gehele linie lijkt de afzet van bio-afzet weer op de goede weg. "Door de inflatie en stijgende prijzen zagen we in 2022-2023 een behoorlijke dip, waarbij de bio-vraag met name in Duitsland en Oostenrijk, voor een deel verschoof naar de reguliere discounter. De prijsgevoeligheid bij de consument is weliswaar nog steeds aanwezig, maar toch wel beduidend minder dan 2-3 jaar geleden. Als gevolg daarvan zit ook de natuurvoeding in Duitsland weer in de lift."

© Eosta B.V.
Een sapapparaat in een Duitse supermarkt met Demeter-sinaasappels van Eosta

Citrus is al jaren een van de grootste productcategorieën in fruit. Op dit moment is het aandeel bio citrus nog relatief klein – alhoewel in 10 jaar tijd met 42% gegroeid, was slechts 3,3 procent van het wereldwijde citrus areaal in 2022 biologisch. "Vanuit de groeiende aandacht voor duurzaamheid, een betere beschikbaarheid bij retailers en een grotere vraag vanuit consumenten voor onder andere gewasbeschermingsmiddelenvrije producten, verwachten we een sterkere groei van de bio-citruscategorie ten opzichte van de conventionele."

Op productniveau heeft citrus de laatste jaren concurrentie gekregen van met name exoten zoals mango's en kiwi's. "Tegelijkertijd zien we een sterke toename van sapmachines in de retail en ook de bio-sinaasappel lijkt steeds meer van deze trend te profiteren. Deze positieve ontwikkeling proberen we bij onze retailklanten ook actief te stimuleren", luidt het tot slot.

Voor meer informatie:
Eosta
Peke van Beek
Productmanager Citrus
M: +316219 58967
Peke.vanbeek@eosta.com

Koen van Velthoven
Productmanager Citrus
M: +31629055652
Koen.vanvelthoven@eosta.com
www.eosta.com