De rapportageverplichting voor bedrijven die vanaf 1 januari 2025 zou gelden, is vorige week met twee jaar uitgesteld. Aanleiding voor het uitstel zijn de diverse initiatieven van de Europese Commissie om duurzaamheidsrapportages te vereenvoudigen en de bijkomende administratieve lasten te verminderen. Men wil voorkomen dat bedrijven nu al kosten maken, terwijl er nog onderhandeld wordt over de reikwijdte van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de eventuele versimpelingen van de CSRD-verplichtingen, meldt TLN.
Advies aan TLN-leden
Bedrijven met 1000 werknemers of meer die al aan het voorbereiden waren, adviseert TLN om daar op vrijwillige basis mee door te gaan - bijvoorbeeld via de vrijwillige rapportagestandaarden (de 'VSME'). Zo wordt voorkomen dat deze bedrijven over twee jaar alles opnieuw moeten opstarten. Dit geldt ook voor niet-rapportageplichtige bedrijven die op dit onderwerp een voorsprong willen houden en voor bedrijven die om andere redenen - zoals uitvraag door opdrachtgevers of met het oog op de effecten van de toekomstige vrachtwagenheffing - inzicht in CO2-data willen.
Inzicht in duurzaamheidsprestaties
CSRD - onderdeel van de Europese Green Deal – beoogt duurzaamheidsprestaties van bedrijven beter meetbaar en vergelijkbaar te maken. Via jaarlijkse duurzaamheidsrapportages moeten bedrijven inzicht geven in hun eigen duurzaamheidsactiviteiten en in die van de bedrijven waarmee ze samenwerken. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze onder het 'kopje milieu' over hun CO2-uitstoot moeten rapporteren, maar ook dat ze informatie moeten geven over de arbeidsomstandigheden van hun werknemers.
Net als bij een jaarverslag kijkt het duurzaamheidsverslag terug op het afgelopen jaar en geeft het inzicht in de doelen voor de korte en langere termijn.
Bron: TLN