Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexicaanse telers strijden tegen Amerikaanse heffing van 17% op tomaten

Vanaf half juli gaat de VS een heffing opleggen op geïmporteerde Mexicaanse tomaten, en Mexicaanse telers zetten alles op alles om zich tegen de maatregel te verzetten. Deze actie heeft de telers verenigd met Amerikaanse partners en de Mexicaanse regering onder leiding van president Claudia Sheinbaum, die zich samen hard maken tegen de maatregel.

Walberto Solorio, voorzitter van de Landbouwraad van Baja California, die 120 tomatentelers vertegenwoordigt, sprak over de uitdagingen van de onderhandelingen: "Het is moeilijk om te onderhandelen met iemand die niet wil onderhandelen." Toch blijft hij vastberaden: "We blijven proberen. We geven niet op." Recent kwamen Mexicaanse tomatenexporteurs in Washington D.C. samen met de Mexicaanse minister van Landbouw, Julio Berdegué, en Amerikaanse inkopers, distributeurs en retailers om de heffing aan te vechten. Berdegué noemde de gesprekken "hartelijk en productief", hoewel er geen concrete resultaten werden gepresenteerd.

Per 14 juli komt er een "antidumpingheffing" van 17,09% op Mexicaanse tomaten bij de Amerikaanse grens, zoals aangekondigd door het Amerikaanse ministerie van Handel. Dit volgt op het intrekken van de Tomato Suspension Agreement, die sinds 1996 de import van Mexicaanse tomaten zonder heffingen regelde. Het Mexicaanse ministerie van Economische Zaken wijst erop dat meer dan de helft van de tomatenoogst van het land, goed voor meer dan 3 miljard dollar, naar de VS gaat. Deze exportgroei wordt aangedreven door de groei van de kassenproductie in Mexico, dat nu bijna 70% van de verse tomaten levert die in de VS worden geconsumeerd.

President Sheinbaum heeft vergeldingsmaatregelen aangekondigd, waaronder heffingen op kippen- en varkenspoten uit de VS. De Florida Tomato Exchange, die al langer de aanklacht tegen Mexicaanse import leidt, beschuldigt Mexico van oneerlijke prijspraktijken. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel is de maatregel bedoeld om Amerikaanse telers een eerlijke kans te geven. Californië en Florida zijn belangrijke Amerikaanse teeltregio's, maar Florida is Mexico's grootste concurrent in de teelt van verse tomaten.

Mexicaanse telers, die vaak samenwerken met Amerikaanse bedrijven, waarschuwen dat de heffing de prijzen voor consumenten zal verhogen en de keuze aan tomatenvariëteiten zal verkleinen. Volgens Texas A\&M University ondersteunt de Mexicaanse tomatenexport zo'n 47.000 banen in de VS. Solorio benadrukte de concurrentienadelen van Florida, door te stellen: "Ze missen de technologie, het water, het klimaat, de arbeidskrachten; ze hebben veel nadelen, maar dat zien ze niet."

In Baja California, waar 80% van de tomaten wordt geëxporteerd, kan de heffing ernstige gevolgen hebben voor zowel de telers als de regionale economie. Solorio wees op de afhankelijkheid van export, gezien de geografische isolatie van de regio en de beperkte mogelijkheid om op de nationale markt te verkopen.

Bron: Mexico News Daily