De Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA) heeft de verwachtingen voor het citrusexportseizoen 2025 bekendgemaakt. De organisatie voorspelt een export van 171,1 miljoen kartons citrus van 15 kg – een stijging van 3,6% ten opzichte van de definitieve cijfers van vorig jaar.
Volgens CGA-CEO dr. Boitshoko Ntshabele blijft de sector op een stabiel groeipad, maar zijn er wel zorgen over dreigende handelsbelemmeringen. "We zijn voorzichtig optimistisch over het seizoen. De groei is bemoedigend, maar er blijven serieuze risico's bestaan. Eén daarvan is de tariefturbulentie op de Amerikaanse markt, die impact kan hebben op een deel van onze telers."
De CGA roept op tot snelle actie van de Zuid-Afrikaanse en Amerikaanse autoriteiten om tot een handelsovereenkomst of tijdelijke vrijstelling te komen voor seizoensgebonden AGF. Indien er binnen 2,5 maand geen regeling is getroffen, dreigt een tarief van 30% op Zuid-Afrikaans citrus van kracht te worden – een maatregel die de toegang tot de Amerikaanse markt aanzienlijk zou kunnen bemoeilijken.
De totale exportraming van 171,1 miljoen kartons citrus voor 2025 is vastgesteld na de toevoeging van bijgewerkte cijfers voor late mandarijnen. Voor Leanri-mandarijnen wordt een lichte daling verwacht tot 2,1 miljoen kartons van 15 kg, ten opzichte van 2,2 miljoen in 2024. De export van Orri-mandarijnen blijft stabiel op 2,1 miljoen kartons. Nadorcott/Tango-mandarijnen laten daarentegen een aanzienlijke groei zien, met een verwachte export van 25,7 miljoen kartons – een stijging van 10% ten opzichte van de 23,3 miljoen vorig jaar, voornamelijk door jonge bomen die nu productie opleveren. De export van andere late mandarijnen wordt geraamd op 3,2 miljoen kartons, tegenover 2,7 miljoen in 2024.
Deze bijgewerkte cijfers voor late mandarijnen sluiten aan op de seizoensramingen die de CGA in maart heeft vrijgegeven voor de overige citruscategorieën. Voor citroenen wordt een daling van 5% verwacht, met een geraamde export van 32,9 miljoen kartons van 15 kg. De export van Navels stijgt naar verwachting met 5% tot 26,1 miljoen kartons, terwijl Valencia's een groei van 6% laten zien tot 52 miljoen kartons.
Ook de export van grapefruit, verpakt in kartons van 17 kg, laat een stijging van 6% zien en wordt geschat op 13,5 miljoen kartons.
Binnen het vroege mandarijnensegment blijven de volumes stabiel tot licht stijgend. De export van Satsuma blijft gelijk op 1,8 miljoen kartons, Nova-mandarijnen stijgen met 2% tot 4,5 miljoen kartons en Clementines met 10% tot 5,4 miljoen kartons.
"Tot nu toe lijkt het seizoen 2025 goed van start te zijn gegaan," zei Ntshabele. "Het vroege seizoen wordt voornamelijk gedomineerd door de export van citroenen en grapefruit. Er is sterke vraag naar citroenen en de prijzen zijn gunstig. Daarnaast hebben we 55% meer grapefruit geëxporteerd dan op hetzelfde moment vorig jaar."
Paul Hardman, Chief Operating Officer van de CGA, benadrukte dat het succes op lange termijn van de citrussector afhankelijk is van het oplossen van verschillende belangrijke uitdagingen. Deze omvatten logistieke inefficiënties in de havens, de dreiging van tariefonzekerheid op de Amerikaanse markt, bestaande tarieven in andere markten, en de beperkte toegang tot strategische regio's zoals de Europese Unie, door strenge fytosanitaire eisen. Hardman voegde eraan toe dat als deze problemen opgelost kunnen worden, de citrussector zijn exportcapaciteit verder kan uitbreiden en tegen 2032 naar schatting 100.000 nieuwe banen kan creëren in de Zuid-Afrikaanse economie.
Voor meer informatie:
Loftus Marais
Citrus Growers' Association of Southern Africa
Tel: +27 72 833 0717
loftus@resolvecommunications.co.za
www.cga.co.za