Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De avocadomarkt heeft zich geleidelijk hersteld"

Na meer dan 10 jaar samengewerkt te hebben met zijn vader Gabriel Burunat, die op dat moment directeur was van Commercial Fruits op de groothandelsmarkt van Rungis, richtte William Burunat in 2021 Nueva Vista op, een specialist in avocado's, granaatappelen, vijgen en dadels, met een bijzondere focus op import uit Peru. "Het doel is om voort te zetten wat mijn vader en ik deden, maar met een paar veranderingen", zegt William.

Nueva Vista levert de producten aan groothandelaren en supermarkten in Frankrijk en exporteert een deel naar Spanje, Nederland, Italië, België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. William Burunat evalueert het eerste deel van het avocadoseizoen en schetst de vooruitzichten voor de komende weken.

"De avocadomarkt heeft zich geleidelijk hersteld"
"Er zijn minder avocado's beschikbaar in Peru. Sommige bronnen hebben het over een daling van 20% ten opzichte van vorig jaar, maar deze cijfers moeten nog bevestigd worden", zegt William, die uitlegt dat het weerfenomeen El Niño voor kleinere volumes en vooral kleinere maten zorgt. "De start van het seizoen was beter dan vorig jaar, vooral dankzij een vroeger einde van de oogst in Spanje, maar medio april werd de markt gecompliceerder. De volumes stapelden zich op in Europa, vooral de kleine maten. Begin mei was er een piek in de aankomsten in de Europese havens, met 500 à 600 containers per week uit Peru. Maar vervolgens herstelde de markt zich geleidelijk, want de aanvoer nam af. Vandaag is de markt erg krap en zijn de prijzen hoog door het gebrek aan product."

"Voor de rest van het seizoen zijn de vooruitzichten vrij goed", aldus William. "We verwachten geen grote oogstpieken meer en we schuiven nu op naar de latere Peruaanse regio's. De markt zal levendig blijven, want het aanbod is beperkt."

Aanpassingsvermogen en flexibiliteit
El Niño heeft overigens niet alleen de avocadoteelt getroffen. Meerdere sectoren zullen hun veerkracht moeten tonen. "El Niño heeft ook een grote impact gehad op andere gewassen zoals blauwe bessen, druiven en granaatappelen. Het granaatappelseizoen loopt ondertussen ten einde en de opbrengst is naar schatting met bijna 50% gedaald. Desondanks is Nueva Vista de grootste Franse importeur van Peruaanse granaatappelen dit seizoen. Ongewone klimaatomstandigheden komen steeds vaker voor en treffen steeds meer gebieden. Je kunt ze ook niet voorspellen. Daarom moet de sector flexibel zijn. Dat is de grote uitdaging vandaag de dag. We moeten ons kunnen aanpassen aan de verschillende teelt- en marktsituaties." Toch blijft William vol vertrouwen. "Het is moeilijk om voorspellingen te doen, maar avocado blijft een veelbelovende fruitsoort waarvan de consumptie blijft groeien. We blijven dus optimistisch over dit product."

"Vers van elders" is de slogan waarmee het "jonge, dynamische en gepassioneerde" team van Nueva Vista de beste Peruaanse producten wil aanbieden.

Voor meer informatie:
William Burunat
Nueva Vista
[email protected]