Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tsjechische fruitteelt betaalt zware tol voor gevolgen voorjaarsvorst

Volgens Martin Ludvík, voorzitter van de Unie van Fruittelers, zal de fruitoogst in Tsjechië dit jaar met 77 procent afnemen ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Dit komt door strenge voorjaarsvorst die aanzienlijke schade heeft toegebracht aan de gewassen. Vooral de appeloogst in Bohemen is met 90 procent gedaald. Hoewel de schade aan abrikozen en perziken minder was vanwege minder vorst in Zuid-Moravië, wordt verwacht dat de appeloogst slechts 20 procent van het normale niveau zal bereiken.

De verwachte oogstafname zal naar verwachting leiden tot een stijging van de fruitprijzen, vooral appelen zullen waarschijnlijk aanzienlijk duurder worden vanwege hun langere verkoopperiode. De komende tijd wordt een uitdagende periode voor fruittelers, aangezien het tekort in de appelverkoop duidelijk wordt en zij zich moeten voorbereiden op het volgende plantseizoen, rekening houdend met de financiële beperkingen. Appels, die 80 procent van de fruitverkoop in het land vertegenwoordigen, benadrukken de ernst van de gevolgen van de vorst dit jaar voor de sector. In Tsjechië, waar ongeveer 800 appelteeltbedrijven zijn gevestigd, voornamelijk kleine familiebedrijven, kan tot twee derde van deze bedrijven te maken krijgen met ernstige financiële problemen.

In reactie hierop kondigde minister van Landbouw Marek Výborný staatssteun aan om de getroffen telers te steunen. Hij erkent dat de verliezen niet volledig kunnen worden gecompenseerd, maar probeert wel hun voortbestaan te garanderen.

Bron: praguemorning.cz

Publicatiedatum: