Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Door klimaatverandering schakelt Sicilië over van olijven op tropisch fruit

De heuvels van Siciliƫ, bekend om hun citrus- en olijfgaarden, ondergaan een transformatie naar een meer tropisch landschap als gevolg van klimaatverandering. Variaties in weerpatronen leiden ertoe dat sommige Siciliaanse telers zich aanpassen door exotisch fruit te telen, zoals mango's, avocado's, bananen en papaja's. Deze verandering luidt een nieuw tijdperk in voor de Italiaanse tuinbouw.

In Messina is de gemiddelde temperatuur de afgelopen 50 jaar met gemiddeld twee graden gestegen. De afgelopen jaren heeft extreem weer geleid tot een daling van de olijfolieproductie en de wijndruiventeelt wordt steeds meer bedreigd door droogte en bosbranden.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, bestuderen wetenschappers klimaatbestendige gewassen die bestand zijn tegen warmere en drogere omstandigheden. Daarnaast wordt ongeveer 70% van het Siciliaanse grondgebied bedreigd door woestijnvorming als gevolg van stijgende temperaturen, watergebrek en bodemverarming. "Het is vergelijkbaar met derdegraads brandwonden op 70% van ons lichaam. Zo'n situatie zou fataal zijn voor een mens", legt professor Christian Mulder van de Universiteit van Catania uit. Er worden ook innovatieve meststoffen ontwikkeld voor door droogte geteisterde gebieden.

Bron: nationalgeographic.es

Publicatiedatum: