Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Fytosanitaire controles zorgen voor vertragingen limesleveringen"

Brazilië domineert de levering van limes aan Europa gedurende het hele jaar. Colombia, Peru, Mexico, Guatemala en Honduras leveren allemaal kleine volumes aan Europa.

Mexico is bijna volledig gericht op de Noord-Amerikaanse markt, maar levert ook kleine volumes aan Europa. "We verwachten geen grote veranderingen in vergelijking met de afgelopen drie jaar, vanwege beperkte beschikbare volumes en een grote binnenlandse consumptie. Hetzelfde geldt voor Guatemala, Honduras en Colombia," aldus Rob Cullum van Pacific Produce.

"Peru bevindt zich momenteel in het laagseizoen, dat tot oktober zal duren. Het land heeft net te maken gehad met El Niño, wat heeft gezorgd voor een iets vertraagde start van het nieuwe seizoen. In sommige gebieden in Mexico is er sprake van droogte. Brazilië daarentegen heeft meerdere teeltgebieden, wat resulteert in variabele weersomstandigheden."

Azië
Vietnam is momenteel de enige leverancier aan Europa vanuit deze regio, maar de volumes zijn laag. Dit komt voornamelijk door de hoge logistieke kosten die van invloed zijn op alle handel van en naar Azië. Het extra probleem van de perikelen in de Rode Zee, dat de toch al lange reis voor limes verder bemoeilijkt, draagt niet bij aan verbetering.

VK
"De vraag naar limes in het VK stijgt sterk bij mooi weer, maar het basisvolume blijft zelfs in de winter redelijk stabiel. Het blijft een nicheproduct, maar lijkt een trouwe aanhang te hebben. De recente zonnige weerperiode en het voetbal zijn een welkome stimulans!"

Fytosanitaire besluiten EU
"Het belangrijkste gespreksonderwerp rondom limes is momenteel de fytosanitaire besluitvorming van de EU. De afgelopen 3-4 jaar lag de focus sterk op citruskanker, maar nu staat Elsinoe in de schijnwerpers. Dit is geen nieuw probleem, maar de controles zijn zeer grondig en het verifiëren van 'verdachte' gevallen kost veel tijd, wat voor limes van cruciaal belang is."

"Dit creëert echt problemen, zowel in de EU als in het VK. Het VK is vrijgesteld van deze kwestie, dus er zijn periodiek golven van containers die worden geweigerd of omgeleid naar het VK vanuit de EU. Dit leidt tot aanzienlijke prijsstijgingen in Europa en resulteert vervolgens in een chaotische situatie van aankomsten in het VK zonder bestemming."

"Voor iedereen die supermarktprogramma's probeert uit te voeren met technisch goedgekeurd fruit, wordt dit extra niveau van volatiliteit in een notoir moeilijk product niet op prijs gesteld. Hopelijk kunnen de EU en Brazilië snel een oplossing vinden."

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
Tel: +44 (0) 1865877801
[email protected]
www.pacificproduce.co.uk

Publicatiedatum: