Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Joosten, VN Trading:

"Champignonverkoop loopt beter door dan andere zomers"

Tholen - Waar andere jaren de champignonverkoop in de zomer nog weleens in kan zakken, blijft die dit jaar behoorlijk op niveau. "Of het nu komt doordat Polen de prijs wat heeft opgeschroefd of dat het aanbod van de andere groenten en fruit lager is door de weersextremen weet ik niet, maar het is heel anders dan andere jaren", vertelt Mark Joosten van VN Trading uit Velddriel.

Want hoewel de champignons de laatste jaren steeds meer in opkomst zijn als vleesvervanger, zien klanten volgens Mark de champignons niet echt als een barbecueproduct. "Bij echt zomers weer gaan mensen eerder naar het zwembad of het terras en kiest men eerder voor een snelle hap. Voor de champignonafzet is het daarom prima dat we lang fris weer hebben gehad. Eigenlijk loopt de verkoop van alle soorten naar tevredenheid. De verkoop van de bruine champignons is al weken goed. In deze tijd van het jaar verkoop je altijd wat minder shiitake, maar die vraag leeft straks in de herfst wel weer op."


Mark Joosten en Bart van Namen

"Zo'n acht tot tien weken terug hadden we wel een dipje in de afzet. Daar is door de teler op geanticipeerd, waardoor er nu iets minder aanbod is. Overigens was dat deels ook wel noodzakelijk om wat te korten in de productie, want anders krijg je door gebrek aan personeel de champignons niet van de bedden af", constateert Mark. "De stijging van het minimumloon hakt er bij de champignonbedrijven behoorlijk in, plukken kost nu eenmaal veel arbeidstijd. Je ziet dan ook dat er grote stappen worden gezet in de teeltautomatisering. Een aantal kwekerijen is al om. Bij zulke innovaties duurt het altijd even tot de kinderziektes eruit zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling door gaat zetten."

Hoewel er de laatste jaren al een forse consolidatieslag geweest is onder de champignontelers, is die ontwikkeling volgens de champignonhandelaar nog niet ten einde. "We hebben in onze sector nog altijd veel 'papa-mamabedrijven', die hun bedrijf alleen op de rit houden door met de naaste familie te plukken. Maar je ziet dat als deze telers op leeftijd komen, dat er vaak geen opvolging is. Hierdoor vallen veel kleinere telers af. De laatste jaren zijn steeds meer middelgrote telers hun eigen afzet gaan organiseren, maar zij worden ook meer en meer overgenomen door de grote kwekerijen."

Alle champignons van eigen teelt
Van Namen Champignons is met haar 60-jarige geschiedenis een begrip in de champignonwereld. Het bedrijf produceert wekelijks zo'n 110 ton witte champignons, 40 ton kastanjechampignons en daarnaast ongeveer 2 ton oesterzwammen. "Daarmee zijn we in Nederland een behoorlijke speler. Alle champignons die we verhandelen, komen van onze eigen teeltlocaties", vertelt Mark. "We voorzien een brede klantengroep van Duitse en Nederlandse groothandels tot klanten die de Franse supermarkten beleveren. Ook exporteren we nog altijd naar het Verenigd Koninkrijk."

De trend dat de verpakkingen steeds meer van het plastic af gaan, herkent de champignonhandelaar niet. "Het gros gaat bij ons nog altijd in een plastic bakje de deur uit, of het nu blauw of groen of een andere kleur is. In welke verpakking de champignons bij ons de deur uitgaan, maakt ons in feite niet zoveel uit. Als toeleverancier van veel supermarkten leveren we naar wens van de klant." De toekomst van de champignonsector ziet Mark met vertrouwen tegemoet. "We zijn bezig met nieuwbouw en hopen daar binnen nu en anderhalf jaar mee van start te gaan."

Voor meer informatie:
Mark Joosten
VN Trading
Koestraat 10
5334 LJ Velddriel
[email protected]
www.vntrading.nl