Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Normec

"Het belang van consumenten-onderzoek en monitoring voor voedselkwaliteit in de AGF"

Het belang van consumentenonderzoek en monitoring voor voedselkwaliteit in de AGF
In de dynamische wereld van de AGF-sector is het waarborgen van de kwaliteit van groenten en fruit essentieel om te voldoen aan alle verwachtingen van de consumenten. Een consument verwacht niet alleen producten van een hoge kwaliteit, maar ook consistentie en betrouwbaarheid in hun aankopen. Om als voedselproducent aan deze verwachtingen te voldoen, is het belangrijk om voortdurend consumentenonderzoek en monitoring te verrichten. Normec Innovative Fresh en Normec Sensory, beide onderdeel van Normec Foodcare, hebben een unieke benadering voor het waarborgen en meten van voedselkwaliteit. Waar Sensory zich richt op de smaakmetingen en beleving door de consument, richt Innovative Fresh zich op de objectieve smaakparameters. Hierbij hanteren ze verschillende methoden en doelstellingen, ieder met hun eigen specialiteit, en vullen de diensten elkaar goed aan.

Sensory – diepgaand consumentenonderzoek
Sensory is gespecialiseerd in gedetailleerd consumentenonderzoek in de AGF-sector. Wat vinden consumenten echt belangrijk? Dagelijks testen ze concepten, verpakkingen en producten op de perceptie en acceptatie van de eindgebruiker. Met behulp van hun eigen testpanels, bestaande uit consumenten, brengen ze factoren als aankoopintentie, conceptaantrekkelijkheid en de sensorische productbeleving in kaart. Om de representativiteit en validiteit van de onderzoeksresultaten te garanderen, voeren ze elk onderzoek uit onder een grote steekproef van consumenten, geselecteerd op basis van gewenste doelgroep criteria. Dankzij de consumentenonderzoeken krijg je diepgaande inzichten in de perceptie en acceptatie van producten door consumenten. Tinka Alaerds, Commercieel Manager bij Sensory, vertelt: "Bij Sensory kijken we verder dan alleen de kleur en smaak. Want hoe aantrekkelijk vindt een consument de kleur en smaak eigenlijk? Wij vragen de consument direct naar hun mening over deze kleur. Denk hierbij aan: Wat vind je van de kleur van de tomaat? Is deze te licht of juist te donker? En hoe ervaren ze het uiterlijk in het algemeen?"

De onderzoekmethode van Sensory is onder andere waardevol bij het lanceren van nieuwe producten en het optimaliseren van bestaande recepturen. Dit kan al met een eenvoudige en betaalbare onderzoeksopzet. Tinka: "Een eenmalige gevalideerde smaaktest kan jouw bedrijf helpen om commerciële keuzes te maken. Is je product al klaar voor introductie in de markt? Of zijn er nog aanpassingen nodig? Onze onderzoeken geven je significantie en onderbouwde data, die essentieel zijn om zowel retailers als consumenten te overtuigen van de kwaliteit van een nieuw product. Neem bijvoorbeeld een nieuw tomatenras: een smaaktest door Sensory biedt cruciale informatie over de consumentenacceptatie, wat helpt bij het nemen van weloverwogen commerciële beslissingen."

Innovative Fresh – continue kwaliteitsmonitoring
Innovative Fresh richt zich op het monitoren van de kwaliteit van voedingsproducten in de AGF, waarbij smaak een belangrijk component is. De monitoring is een doorlopend proces dat wekelijks of tweewekelijks plaatsvindt. Karin Gorree, Directeur Kwaliteit en Business Development bij Innovative Fresh, vertelt: "Wij monitoren continu verschillende productlijnen of variëteiten om een consistent beeld te krijgen van de productkwaliteit. De focus van de monitoring ligt op de objectieve smaakparameters zoals brix (zoetheid), zuurgraad en hardheid. Daarbij kijken we ook naar uiterlijk en houdbaarheid. De regelmatige monitoring is essentieel om te verzekeren dat producten structureel, door het hele seizoen heen, voldoen aan de eisen".

Een enkele meting is een momentopname en zegt weinig over de kwaliteit van het product twee weken later. Daarom is het noodzakelijk om frequent metingen uit te voeren en deze te herhalen. Karin: "Bijvoorbeeld, de brix-waarde van tomaten varieert afhankelijk van het seizoen. Door deze waarde regelmatig te meten, krijg je een beeld van de fluctuaties in een seizoen en de effecten daarvan op de smaak. Hierdoor bouwen we, door het jaar heen, de steekproef op en kunnen wij een compleet beeld geven over het hele seizoen. Zowel tijdens gunstige als uitdagende periodes. Met deze objectieve resultaten bieden wij telers en retailers in de AGF-sector een betrouwbaar inzicht in de prestaties van hun producten in de markt."

De complementariteit van consumentenonderzoek en monitoring
Hoewel de benaderingen van Innovatie Fresh en Sensory verschillen, zijn ze complementair en versterken ze elkaar. Tinka legt uit: "Sensory biedt inzichten in consumentenvoorkeuren, verwachtingen en acceptatie, wat cruciaal is voor het maken van strategische beslissingen en productlanceringen. Innovative Fresh daarentegen levert een continue stroom van objectieve kwaliteitsdata, wat helpt bij het handhaven van productstandaarden over de tijd."

Door de resultaten van beide benaderingen te combineren, krijgt een bedrijf een volledig beeld van zowel de objectieve kwaliteit als de perceptie van de producten. Karin vervolgt: "Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een teler, na verschillende tomatenrassen te hebben getest en gemonitord met behulp van Innovative Fresh, kiest voor een smaaktest onder consumenten door Sensory om de beste variëteit te selecteren voor grootschalige productie en distributie. De resultaten van beide onderzoeken combineren we in een gezamenlijk rapport, zodat jij een uitgebreide analyse ontvangt van alle aspecten van jouw product."

Consumentenonderzoek en kwaliteitsmonitoring zijn onmisbare tools voor elke speler in de AGF-sector die streeft naar het leveren van groente en fruit van hoge kwaliteit. Sensory en Innovative Fresh bieden elk unieke voordelen. Door deze benaderingen te combineren, kan een bedrijf zowel de objectieve productkwaliteit als de consumentenacceptatie optimaliseren. Dit geïntegreerde proces helpt niet alleen bij het handhaven van hoge kwaliteitsstandaarden, maar ook bij productinnovatie, -optimalisatie en -monitoring van (nieuwe) producten in de markt.

Voor meer informatie:
Normec Foodcare
Balkweg 3
5232 BT 's-Hertogenbosch
+31 (0)88 848 20 20
[email protected]
www.normecfoodcare.com

Publicatiedatum: