Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse AGF-export in de war door staking Senasa

De recente staking van de werknemers van de agrarische gezondheidsdienst Senasa heeft voor onrust gezorgd in de Peruaanse exportsector. Sinds 24 juni is een staking voor onbepaalde tijd ingezet, waardoor de afgifte van fytosanitaire certificaten die cruciaal zijn voor de export van land- en tuinbouwproducten in gevaar komt. Volgens een verklaring van de vakbond is het protest een reactie op de niet ingewilligde eisen voor loonsverhoging en verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Gevolgen voor de export
De afgifte van fytosanitaire certificaten is een onmisbare vereiste voor de export van groenten en fruit. Ze zorgen er immers voor dat de producten voldoen aan de internationale gezondheids- en kwaliteitsnormen. Een onderbreking of vertraging in de afgifte van deze certificaten kan ernstige gevolgen hebben voor de toeleveringsketen en de reputatie van Peruaanse producten op de wereldmarkt. Een citrusexporteur vertelde dat Senasa op 20 tot 30 procent van zijn capaciteit werkt.

Reacties en maatregelen
Senasa laat weten dat het maatregelen heeft genomen om de continuïteit van de diensten in zijn 25 servicecentra in het hele land te garanderen. Bovendien benadrukte de entiteit dat ze een open dialoog wil aangaan om de inspanningen van haar werknemers te erkennen en de situatie op te lossen. Ook het ministerie van Landbouw heeft een reeks maatregelen aangekondigd om tegemoet te komen aan de eisen van de werknemers van Senasa, zoals de herziening van de arbeidsvoorwaarden en loonsverbeteringen, in de hoop de normale gang van zaken te herstellen.

Gevolgen voor de markt
In het geval van gember en kurkuma is het exportseizoen net begonnen, waardoor de negatieve gevolgen voor deze sector nog beperkt zijn. Van producten als avocado's en citrus lijdt de export meer onder de trage aflevering van fytosanitaire certificaten.

De exporteurs uiten nu hun bezorgdheid over een mogelijke verlenging van de staking. De bereidheid tot dialoog en de maatregelen van de autoriteiten lijken er echter op te wijzen dat er naar een snelle oplossing voor het probleem wordt gezocht.