Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elbe-Label GmbH & Co. KG:

"Nieuwe verpakking wordt nu ook gebruikt voor kruiden, lente-uien en knoflook"

Bij de etikettering van groenten en fruit zijn momenteel twee belangrijke trends waarneembaar: de poging om het verpakkingsmateriaal te verminderen en de vervanging van plastic door papier. "Etiketten die aan deze criteria voldoen, zijn op de goede weg," zegt Christian Diederichsen, directeur van Elbe-Label, een bedrijf in de regio Altes Land.

Als het gaat om het verkleinen van verpakkingen, zijn banderollen en staafetiketten populair. "Dit komt doordat ze de hoeveelheid verpakkingsmateriaal minimaliseren en geen extra afval genereren tijdens de productie. Conventionele zelfklevende etiketten zijn echter ook nog steeds in trek, omdat ze direct op het product kunnen worden aangebracht, bijvoorbeeld op komkommers, avocado's of citroenen. Waar mogelijk geeft men nu de voorkeur aan het vermijden van plastic omverpakking," legt Diederichsen uit.

Volgens Elbe-Label zijn er positieve ontwikkelingen gaande in de vervanging van plastic door papier. Diederichsen legt uit: "Wij bieden drie verschillende scheurvaste papiersoorten aan voor onze banderollen en staafetiketten, zowel met als zonder thermisch papier. Onze zelfklevende etiketten van graspapier zijn industrieel composteerbaar, wat bijdraagt aan milieubescherming. Wij zijn een van de weinige leveranciers waarbij zowel het papieren etiket als de inkt op waterbasis composteerbaar is. Helaas blijft dit nog een nicheproduct vanwege de nog steeds niet erg aantrekkelijke prijzen."Stijgende grondstof- en productiekosten
Elbe-Label blijft ook te maken hebben met stijgende papier- en energieprijzen, vervolgt Diederichsen. "Om deze uitdagingen aan te pakken, werken we strategisch op verschillende fronten. Dit omvat vaak investeringen, zoals in energiezuinigere machines. Daarnaast hebben we in 2022 de eerste fase van onze zonne-energiecentrale gestart, gevolgd door uitbreidingen dit voorjaar. We streven er ook naar om onze kostenstructuur stabiel te houden door workflows en productieprocessen in het hele bedrijf te optimaliseren en langlopende leveringscontracten af te sluiten. Het is interessant om op te merken dat het verbruik van etiketten naar verwachting zal afnemen naarmate het bruto nationaal product daalt. Gelukkig heeft de huidige zwakte in de markt tot nu toe nog niet te veel impact op ons gehad."


Christian Diederichsen (rechts) werkt sinds 2018 bij Elbe-Label, aanvankelijk als procuratiehouder en sinds 2019 als Managing Director.

Moderne oplossing voor asperges
Als middelgroot familiebedrijf in de regio Altes Land, net buiten Hamburg, vestigde Elbe-Label zich in de jaren negentig aanvankelijk als etikettenleverancier voor kleine en grote groente- en fruittelers in de regio. Tegenwoordig levert het bedrijf ook aan industriƫle en logistieke klanten in buurlanden als Oostenrijk, Frankrijk, Nederland, Denemarken en Zwitserland. Een van de meest succesvolle producten van de afgelopen jaren is de asperge hang tags. "In het verleden werden asperges aangeboden in folie of in plastic verpakkingen. In de zoektocht naar meer trendy oplossingen werd de eigentijdse oplossing van de asperge hang tag ontwikkeld. Zo worden 500 g asperges verpakt in een rubberen band, waarin de asperges handmatig worden gebonden. Deze oplossing wordt nu ook met succes gebruikt voor kruiden, lente-uien en knoflook en kent een continue jaarlijkse groei. Asperge hang tags zijn gemaakt van papier en zijn verkrijgbaar met of zonder een thermische laag of als alternatief van plastic. De beste optie voor het milieu is echter de papieren versie, die kan worden weggegooid bij het oud papier," legt Diederichsen uit.

Ondanks de huidige uitdagingen kijkt de leverancier uit de sector met vertrouwen naar de toekomst. "Groenten en fruit zijn essentieel voor een gezonde levensstijl, maken deel uit van het dagelijkse dieet en zullen ook in de toekomst verpakt moeten worden voor de traditionele voedingsdetailhandel. Bovendien groeit de verkoop naar verwachting tussen 2018 en 2023 met gemiddeld 2,2 procent. Wij zijn klaar om deel te nemen aan deze groeicijfers," besluit Diederichsen.


ISO 9001-certificering, het gebruik van FSC-gecertificeerd papier, interne audits van alle gedrukte documenten, investeringen in duurzame projecten zoals zonnepanelen, vakkundig beheer van bedrijfsprocessen en respectvolle omgang met mensen zorgen voor loyaliteit van klanten en werknemers, waardoor het bedrijf uitstekend is uitgerust voor de toekomst.

Voor meer informatie:
Dr. Christian Diederichsen
ELBE-LABEL GmbH & Co. KG
Dollerner Str. 20
21720 Guderhandviertel, Duitsland
Tel: +49 (0)4142 81 11 200
[email protected]
www.elbe-label.de

Publicatiedatum: