Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Drastische daling van de Spaanse mango-oogst, nog erger dan vorig jaar"

Ook dit jaar gaat het niet de goede kant op met de prognoses voor de mango-oogst in Spanje. De sector verwacht nog minder fruit te plukken dan vorig jaar. De opbrengst zou wel eens 70 tot 80% onder het oogstpotentieel kunnen liggen.

"Door te lage temperaturen tijdens de vruchtzetting is veel fruit verloren gegaan. Het ziet ernaar uit dat we niet eens op het niveau van vorig jaar zullen uitkomen", zegt Álvaro Martínez, manager van Axarfruit uit Málaga.

"De situatie is dramatisch, terwijl het er aanvankelijk best goed uitzag. De eerste ramingen waren echt hoopgevend. Maar goed, we zullen het tekort nu weer moeten bijpassen met mango's van andere herkomsten om onze klanten een continue aanvoer te verzekeren", aldus Álvaro Martínez.

"De subtropische fruitsector in Málaga heeft al enkele moeilijke seizoenen achter de rug, door meerdere factoren", betreurt de manager van dit bedrijf dat biologisch tropisch fruit en citroenen teelt, importeert en exporteert.

"De Spaanse mango is een product dat zeer goed verkoopt dankzij een goede prijs-kwaliteitverhouding vanwege de nabijheid van de Europese markt. Maar de telers kunnen de stijging van de teeltkosten niet meer aan als de oogst zo klein is", zegt hij.

Sinds afgelopen zomer wordt de wereldwijde mangomarkt gekenmerkt door een laag aanbod, dat tot op de dag van vandaag aanhoudt. "We hadden al een belabberde oogst van Spaanse mango's en daarna gebeurde hetzelfde in Peru, dat ruim 70% minder fruit op de markt kon brengen. Zelfs de Afrikaanse mango-oogst heeft een knauw gekregen door de hitte en problemen zoals anthracnose. Het is echt een puzzel om genoeg mango's bij elkaar te krijgen", zegt de directeur van Axarfruit, dat momenteel werkt met mango's uit Senegal en Brazilië.

Avocado's worden momenteel voornamelijk uit Peru betrokken. "Het is een heel ongewoon seizoen. De prijzen zijn echt hoog omdat de oogst is tegenvallen door de gevolgen van El Niño. Het is duidelijk dat avocado en mango een zaak zijn geworden voor specialisten, voor bedrijven met veel ervaring", besluit Álvaro Martínez.

Voor meer informatie:
Álvaro Martínez
Axarfruit
Puente Alta s/n.
29712 La Viñuela (Málaga) – Spanje
Tel: +34 656 647 475
Tel: +34 952 549 562
[email protected]
www.axarfruit.com

Publicatiedatum: