Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maashorst profiteert van gezuiverd afvalwater van Peka Kroef

Het aardappelverwerkingsbedrijf Peka Kroef in Odiliapeel zuivert het eigen afvalwater. Dit wordt deels hergebruikt als spoelwater voor de installaties die in het bedrijf staan. Sinds een paar weken mag Peka Kroef het gezuiverde water ook lozen op het Peelkanaal. De natuur in de Maashorst profiteert daarvan. Waterschap Aa en Maas heeft een vergunning voor de lozing afgegeven. Het water voldoet aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Het natuurgebied de Maashorst ligt hoger dan de omgeving met als gevolg dat het gebied kampt met een dalend grondwaterpeil, met kans op verdroging als gevolg. Extra water geloosd op het Peelkanaal kan de natuur helpen. Het door Peka Kroef gezuiverde afvalwater is daar geschikt voor.

De ambities reiken nog verder. Want nog beter voor de Maashorst is het als het door Peka Kroef gezuiverde water niet in het Peelkanaal terechtkomt maar rechtstreeks in de bodem van de Maashorst. Dat kan door het water in een plas of poel te laten lopen, van waaruit het in de bodem kan zakken. Een andere mogelijkheid is het gezuiverde water rechtstreeks de Maashorstbodem in te laten stromen. Deze mogelijkheden zullen door het waterschap samen met ander betrokkenen worden onderzocht.

Het overige deel van het afvalwater van Peka Kroef, dagelijks circa 1500 kuub, gaat nog naar de zuivering in het Land van Cuijk.

Bron: Waterschap Aa en Maas

Publicatiedatum: