Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zijn conserven- en diepvriesgroenten nog steeds populair?"

Tijdens een persconferentie op 14 juni presenteerde Unilet, de Franse brancheorganisatie voor conserven- en diepvriesgroenten, de nieuwste marktcijfers voor de sector, alsook een onderzoek naar het imago en de consumptie van dit segment onder de Franse bevolking.

Sterk imago
Beschikbaarheid, toegankelijkheid, gebruiksgemak... Groenten in conserven en diepgevroren groenten hebben een goed imago en winnen aan populariteit bij de Fransen. Dit zijn de bevindingen van een enquête die tussen 29 april en 6 mei 2024 werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau CSA. Op een markt die grotendeels gedomineerd wordt door thuisconsumptie (87% voor conserven en 54% voor diepvriesproducten), zijn beide segmenten aanwezig in bijna alle Franse huishoudens. "90% van de Fransen zegt deze productcategorieën te consumeren. En voor meer dan de helft is dit bijna wekelijks: 62% voor groenten in conserven en 56% voor diepgevroren groenten."

Waarom zijn groenten in conserven en diepgevroren groenten zo aantrekkelijk? "Ze zijn gemakkelijk op te slaan, maar vooral klaar voor gebruik: twee zeer belangrijke criteria die door de ondervraagden werden benadrukt", zegt Cyrille Auguste, voorzitter van Unilet. Andere voordelen? "Hun beschikbaarheid het hele jaar door."

Een categorie die "veel vertrouwen" geniet, mede dankzij de gezondheidsvoordelen. "98% van deze producten, zowel in conserven als diepgevroren, hebben een Nutriscore A of B", legt de voorzitter van de branchevereniging uit.


Maar groenten in conserven en diepgevroren hebben toch te lijden onder vooroordelen. 70% van de Fransen is ervan overtuigd dat groenten in conserven conserveringsmiddelen bevatten en 51% is ervan overtuigd dat ook diepgevroren groenten die bevatten. "Dit is natuurlijk helemaal niet waar, want het principe is dat conserveren wordt bereikt door warmtebehandeling in een hermetisch afgesloten omgeving voor de conserven en door koude voor de diepgevroren producten", legt Cyrille Auguste uit.

Afzet daalt, net als op de versmarkt
Ondanks het goede imago en de groeiende populariteit, laten de cijfers voor de afzet een zeer licht dalende trend zien in 2023: -3% in volume voor de conserven en -2,4% voor de diepgevroren producten. Voor Nicolas Facon, vicevoorzitter van Unilet en voorzitter van de afdeling groenten bij de Franse Federatie van Verwerkingsbedrijven (FIAC), weerspiegelt deze "licht dalende trend de trend op de versmarkt".




Een aantal producten springt er echter uit, zoals erwten en wortelen in conserven, waarvan de volumes stijgen (+1,3%), waardoor dit het op één na populairste voedingsproduct in conserven is. De aantrekkingskracht van het product ligt in de "zeer betaalbare prijs". In het diepvriessegment zijn het de "emblematische" spinazie en bloemkool die een stijging in de afzet registreren.

Klimaatuitdagingen
"Over het geheel genomen is het teeltareaal de afgelopen 7 jaar toegenomen, terwijl de volumes zijn afgenomen. We moeten meer planten om dezelfde volumes te krijgen, of zelfs iets minder. Door de grote temperatuurschommelingen, neerslag, droogte en hittegolven zijn we niet altijd in staat om onze volumes of de benodigde kwaliteit te halen." Terwijl de oogst in 2022 met 6% afnam door droogte, waren de omstandigheden in 2023 normaler en gunstiger voor de teelt, ondanks de hittegolf in juni die een lichte impact had op de erwten- en bonenoogst. Vorig jaar werden in Frankrijk 862.000 ton groenten geoogst om te conserveren (40%) en om in te vriezen (60%), een stijging van 7% ten opzichte van 2022.

Dit jaar heeft zware regenval voor enige vertraging gezorgd in de aanplant, "maar het is nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen kunnen zijn", aldus Jean-Claude Orhan, vicevoorzitter van Unilet en voorzitter van Cénaldi, de federatie van telersverenigingen voor conserven- en diepvriesgroenten.