Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ontbijtbijeenkomst Nederlandse sapproducenten over Verbruiksbelasting

"Na de bijeenkomst lijkt er bereidheid om te kijken naar herstellen weeffout"

Tholen - Woensdag 16 oktober vond in Nieuwspoort de ontbijtbijeenkomst van Nederlandse sapproducenten over de Verbruiksbelasting op pure groente- en vruchtensappen plaats. Tijdens de bijeenkomst hadden pure sapmakers politici uitgenodigd om uit te leggen waarom de weeffout in de verhoging van de belasting per 1 januari 2024 jl. , hersteld moet worden. "Ik denk dat we heldere en overtuigende informatie hebben kunnen overleggen, waarvan de politici hebben aangegeven bereid te zijn er naar te zullen kijken", vertelt mede-initiatiefvoerder Albert Schulp van Schulp Vruchtensappen. Namens het initiatief 'Wij sappen er niks meer van' waren verder Janine Tazelaar van De Appelaere, Bart van der Knijff van Fruity-Line en biologisch fruitteler Amber Elisa de Clercq van Landgoed de Olmenhorst aanwezig.

Even een jaar terug in de tijd, want toen werd bekend dat het kabinet vanaf 2024 een verhoging van de Verbruiksbelasting wilde invoeren. Met de verhoging gingen de producenten geen 8,8 cent, maar vanaf 1 januari ruim 26 cent per liter belasting over haar pure sappen betalen. Hierbij werd geen onderscheid gemaakt tussen toegevoegde suikers en niet-toegevoegde (van nature aanwezige) suikers. "Om de maatregel snel door te voeren werd er beslist om de reeds langer bestaande Verbruiksbelasting te gebruiken als soort van suikertaks. Omdat wij al onder de bestaande Verbruiksbelasting vielen, werden we nu ook bij de verhoging erin gerommeld", vertelde Albert destijds. Het resulteerde in een campagne van de pure sapproducenten tegen deze plannen, waarbij verschillende alternatieven werden gepresenteerd. Tevergeefs, want vanaf 1 januari ging de belastingverhoging in.

Met de behandeling van het Belastingplan 2025 op de planken, trokken de producenten echter dit jaar weer ten strijde om deze 'weeffout' te herstellen met onder andere de ontbijtbijeenkomst van afgelopen woensdag. "En we zijn daar eigenlijk zeer tevreden over", gaat Albert verder. "Uiteindelijk waren drie van de vier coalitiepartijen aanwezig met een aantal kamer- en fractiespecialisten: VVD, PVV en BBB. Daarnaast waren er afgevaardigden van de SGP, die, samen met enkele andere partijen, vorig jaar een amendement hadden ingediend om onderscheid te maken tussen pure groenten- en fruitsappen en frisdrank. Uiteindelijk hoop je iedereen te mogen verwelkomen, maar in Den Haag is het vechten om de aandacht. Er spelen dikwijls meerdere zaken tegelijk, dus we hadden al met al toch een mooie opkomst."

Wetenschappelijke onderbouwing
"De ochtend bestond eigenlijk uit twee delen", gaat hij verder. "We begonnen met het promotieonderzoek van voedingswetenschapper Floor Scheffers, waarin zij helder het onderscheid liet zien tussen pure vruchtensappen en frisdrank. In haar onderzoek werd namelijk duidelijk dat er in vruchtensappen verschillende belangrijke stoffen aanwezig zijn, waardoor de consumptie tot 7 glazen per week bijdraagt om de gezondheidsrisico's te verkleinen. Er is 15 tot 25 procent minder kans op hart- en vaatziektes en er is geen verhoogde kans op welvaartsziektes, zoals diabetes en obesitas. Als klap op de vuurpijl toonde zij aan dat een grote consumptie van vruchtensappen ook nog eens geen negatief effect heeft op de gezondheid, in tegenstelling tot fris- en energiedranken. Het is mooi dat we het gezondheidsaspect hiermee ook op wetenschappelijke manier kunnen onderbouwen." Verder maakte Scheffers nog duidelijk dat Nederland het enige land ter wereld is dat vruchtensappen afraadt.

Vervolgens was het woord aan Bart van der Knijff van Fruity-Line, die die positie van vruchten- en groentensappen in de verbruiksbelasting besprak. "Hij sprak over prof. dr. ir. Jaap Seidel, een gerenommeerde voedingsdeskundige, die een aantal weken geleden in een podcast in debat ging met iemand van het Voedingscentrum. Seidell haalde onder meer twee belangrijke punten aan. Enerzijds was dit de mogelijkheid tot de invoering van een gedifferentieerde suikertaks, zoals ze dat in het VK een aantal jaren geleden al hebben gedaan en die werkt. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen toegevoegde en niet-toegevoegde suikers. Dat is natuurlijk ook het pleidooi wat we vorig jaar voerden, wat ook nog eens goed aansloot op het verhaal van Floor Scheffers over de positieve effecten van fruitsuikers."

"Anderzijds geeft Seidell ook aan dat er heel goed een onderscheid te maken is. Sterker nog, het is veel eenvoudiger dan de Verbruiksbelasting die nu in elkaar is gezet. Eigenlijk gaat hij nog verder in zijn kritiek, want de afgelopen jaren hebben zij als voedingsdeskundigen concreet adviezen gegeven aan de overheid dat zij voor een eenvoudige, maar doeltreffende Suikertaks het beste naar het voorbeeld van het VK konden handelen. Tot irritatie van Seidell hebben ze daar destijds niets mee gedaan. Nee, ze hebben dit 'gedrocht', zoals hij het beschrijft, ingevoerd, op basis van frisdranken en vruchtensappen, maar waar gezoete zuiveldranken weer niet in zitten, en alcoholvrije bieren en suikervrije frisdranken weer wel", aldus Albert. Verder pleit Seidell er voor om groente- en vruchtensappen weer op te nemen in de Schijf van Vijf vanwege de nuttige voedingsstoffen die in groente- en vruchtensappen aanwezig zijn. "De steun van deze deskundigen is fijn en het is een helder en duidelijk verhaal over wat er kan en moet gebeuren."

Terugkijkend op de ochtend is Albert dan ook tevreden. "De reactie van de politici was over het algemeen heel positief en geeft ons een zekere verwachting. Door het onderliggende materiaal en het wetenschappelijk onderzoek is er nu nog meer begrip dat sappen anders behandeld dienen te worden dan frisdranken. We horen ook dat er bereidheid is om hier iets mee te doen. Het is afwachten of en hoe dit in de komende weken concreet opgepakt gaat worden."

Makkelijk te regelen
"Het is ook echt niet zo moeilijk. Afgelopen voorjaar is er in een antwoord op kamervragen gesteld dat controle op een suikertaks met onderscheid tussen toegevoegde en niet-toegevoegde suikers technisch niet mogelijk zou zijn. Bovendien was een gescheiden belastingaangifte 'lastig'", geeft Albert aan. "Ik denk dat we woensdagochtend overtuigend hebben laten zien dat een dergelijke controle wel goed mogelijk is. Onafhankelijke laboratoria kunnen het onderscheid prima maken tussen toegevoegde en niet-toegevoegde suikers. Dat zijn hele toegankelijke onderzoeken."

"Daarnaast is er in de aangifte al onderscheid gemaakt tussen groenten- en vruchtensappen en frisdranken. Dat wordt nu niet gebruikt, omdat ze allemaal onder hetzelfde tarief vallen, maar als je bij de sappen een ander getal dan die 26,13 cent per liter invult, is het geregeld. Ingewikkelder is het niet. We hebben gewoon een goed verhaal dat door wetenschappers gedeeld wordt en vorig jaar is de weeffout onveranderd gebleven, maar ik hoop toch wel dat deze nu hersteld zal worden. We zullen moeten afwachten."

Voor meer informatie:
Wij sappen er niks meer van
[email protected]
www.wijsappenerniksmeervan.nl