Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Egyptische mangoteelt zal dit jaar nieuwe hoogten bereiken"

Het Egyptische mangoseizoen staat op het punt van beginnen. "Het seizoen zal op de normale tijd beginnen en de volumes en kwaliteit zullen consistent blijven, ondanks de uitdagende effecten van de klimaatverandering", zegt Walid Sallam, exportmanager en technisch teeltadviseur bij Egyptische bedrijven, zoals MK Entreprise en Suez Canal Trade and Agricultural Development.

De groeiperiode werd gekenmerkt door stress veroorzaakt door klimaatverandering. "Jaar na jaar passen Egyptische mangotelers zich steeds beter aan de klimaatverandering aan," zegt Sallam. "We zorgen er altijd voor dat kwaliteit begint op het veld en dat er een goed programma van bemesting, irrigatie en bescherming wordt ontworpen en gevolgd tijdens het groeiseizoen. In Egypte hebben de afgelopen vijf jaar twee belangrijke stressfactoren invloed gehad op mangobomen: de koudegolf die in december toeslaat en jonge takken doodt en oude beschadigt; en de hittegolf in de zomer, die de bloei beïnvloedt en de mango-oogst direct vermindert."

"Deze problemen zijn opgelost door het analyseren van fysiologische gebreken en het implementeren van goede voorzorgsmaatregelen. Deze maatregelen zijn ontwikkeld door vooraanstaande mango-experts uit Egypte, in samenwerking met academici van land- en tuinbouwscholen, gebaseerd op jarenlange ervaring. Na bezoeken aan verschillende teeltbedrijven kan ik bevestigen dat zowel de kwaliteit als de kwantiteit van mango's in Egypte momenteel zeer goed zijn. De exportkwaliteit zal dit jaar naar verwachting probleemloos verlopen," benadrukt Sallam.

"De Egyptische mango-oogst zal dit jaar nieuwe hoogten bereiken, dankzij de uitbreiding van teeltgebieden en hogere opbrengsten per ha. Deze toename van de teelt maakt Egypte tot een belangrijke speler op de wereldwijde mangomarkt. De horizontale teelt van mango's neemt jaar na jaar toe, omdat er steeds meer wordt geïnvesteerd, met name in de variëteit Keitt. De meeste teeltbedrijven die we bezochten telen deze variëteit, die bekend staat om zijn lange oogstkalender, lange houdbaarheid en hoge vraag. Aan de commerciële kant zagen we vorig jaar een sterke vraag vanuit Rusland en Saudi-Arabië naar Egyptische mango's, waardoor we in twee ploegen moesten werken om aan de vraag van klanten te voldoen. We hebben de afgelopen twee weken hier in Egypte goede gesprekken gevoerd en ideeën uitgewisseld met importeurs uit Rusland, Saudi-Arabië en Libanon, wat ons redenen geeft om te geloven in het commerciële succes van het seizoen."

Volgens Sallam zal er dit seizoen ook vooruitgang worden geboekt op het gebied van de logistieke uitdagingen als gevolg van de lange verschepingstijden. "Vorig jaar importeerde Rusland alleen al ongeveer 30% van alle Egyptische mango's, gevolgd door Saoedi-Arabië met ongeveer 20%, dan Jordanië, VAE, Libanon, Oman, Koeweit, Libië en het VK. Vorig jaar was ik bezorgd over de lange transporttijden naar Rusland, maar ik experimenteerde met verschillende technieken om de kwaliteit van onze mango's te behouden tijdens de 30 dagen transport, wat in sommige gevallen riskant was. We hebben de beste technische formule gevonden tussen temperatuur, ventilatie en controle van de aanwezigheid van ethyleen in de atmosfeer van de container, waardoor we onze volumes naar Rusland en verre bestemmingen in het algemeen kunnen verbeteren."

"De oogst van dit jaar wordt binnen 2 weken tot 2 maanden verwacht, afhankelijk van het ras, maar de exacte datum voor de start van het seizoen moet nog worden bekendgemaakt", zegt Sallam. "Zoals elk jaar zorgen we ervoor dat de rijping van de mango het belangrijkste criterium is voor beslissingen over de oogst, om een goede pluk en een goede aankomst in het buitenland te garanderen, en we nemen dit bij elke oogst serieus om een succesvol seizoen te garanderen. De kleur van de schil, de kleur van het vruchtvlees, het gehalte aan oplosbare vaste stoffen (SSC) en de stevigheid van de vrucht zijn de belangrijkste instrumenten om te beslissen om te oogsten en te beginnen met exporteren om mango's van hoge kwaliteit te verkrijgen. Het geografische oogstschema zal hetzelfde zijn als elk jaar, te beginnen in Opper-Egypte, in Aswan, dan Luxor, naar Ismailia, waar de meeste lokale variëteiten worden geteeld, zoals Mabrouka, Oweesy, Sideeka, Zebdya, Naomy, Alfons en Taymour, en dan zal het hart van de exportmango van hoge kwaliteit beginnen met het exportseizoen vanuit de regio Alexandrië-Caïro in het noorden."

"We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Egypte enkele van de beste mango's ter wereld blijft leveren", besluit de teeltadviseur.

Voor meer informatie:
Walid Sallam
Huazhong Agricultural University
Tel: +201023636678
[email protected]

Publicatiedatum: