Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We kunnen ons premiumassortiment nu rechtvaardigen met topkwaliteit"

Nieuwe Maf Roda-uiensorteerlijn van het Franse Acquette

Het Noord-Franse SARL Acquette, gespecialiseerd in de teelt, verpakking en afzet van uien, is net begonnen met de oogst. Productiemanager Christophe Dekerle vertelt over de vele regens dit seizoen en vooral over de nieuwe sorteermachine waarmee het bedrijf de productiesnelheid heeft kunnen verdubbelen.

Van 6 naar 12 ton per uur
In de zomer van 2023 heeft SARL Acquette, dat de uien afzet onder het merk Ferme de l'Artois, haar uiensorteermachine geüpgraded met de Pomone-oplossing van Maf Roda. De machine is uitgerust met het GLOBALSCAN® 7 optisch systeem en biedt zowel interne als externe productanalyse. "De machine analyseert alle kenmerken van elke ui en detecteert alle externe en interne defecten, met uitzondering van interne scheutvorming", legt Christophe Dekerle uit.

Met deze nieuwe oplossing kan het bedrijf de output segmenteren en het premiumassortiment met optimale kwaliteit verantwoorden. En dan is er nog de tijdsbesparing. "Onze bestaande sorteerlijn was relatief verouderd. Nu zijn we flexibeler, efficiënter en consistenter, en het eindresultaat ziet er beter uit, omdat we meer homogene producten kunnen leveren. We verwerken nu ook 12 ton per uur, vergeleken met 6 ton voorheen. Dit komt omdat de uien niet meer met de hand worden gesorteerd, behalve in de laatste fase, net vóór het verpakken. Maar ook daar is nu slechts één persoon nodig om de laatste controles uit te voeren."

Deze hogere productiviteit gaat gepaard met een toename van de afzet, maar de sorteerlijn heeft vooral goed werk geleverd bij de oogst van 2023, "toen we problemen hadden met Fusarium en bacteriën".

"Moeder Natuur lijkt niet te willen meewerken"
SARL Acquette is net begonnen met het oogsten van de korte daguien die begin juli in de verkoop gaan. Daarna gaat het bedrijf verder met de plantuien van de winter en de lente. De zaaiuien worden half augustus verwacht, zoals elk jaar. "Maar dit seizoen ligt wat achter op schema, behalve de plantuien en de korte daguien. Dat komt door de onophoudelijke regen. En Moeder Natuur lijkt vooralsnog niet te willen meewerken. Het zaaien eindigde begin mei in plaats van half april. Als het weer niet verbetert, kunnen we problemen krijgen met de bolvorming. Het is nog wat vroeg om een oogstraming te geven, want alles zal afhangen van de herfst, maar het grootste risico op dit moment is valse meeldauw. We zien die nu al verschijnen."Voor meer informatie:
Acquette SARL – Ferme de l'Artois
11 Chemin des Anzacs
62450 Bapaume (Frankrijk)
Tel: +33 3 21 07 00 36
[email protected]
[email protected]
fermedelartois.com

Publicatiedatum: