Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nogal Fruits (Spanje)

"Gezien de kleine oogst hadden we hogere prijzen verwacht voor onze pruimen"

In Extremadura, het grootste pruimenteeltgebied in Spanje, wordt 30 tot 40 procent minder fruit geoogst, maar dat vertaalt zich niet in veel hogere prijzen in vergelijking met vorig seizoen. In combinatie met de hoge teeltkosten stelt die opbrengstdaling vooral de grote bedrijven voor uitdagingen. Bij de perziken en nectarines duwt de overvloed aan kleine maten de prijzen dan weer naar beneden. Ondertussen heeft de fruitsector in deze Spaanse regio het steeds moeilijker om arbeidskrachten te vinden.

"Onze pruimenoogst daalt dit jaar met ongeveer 30%, van een miljoen kilo vorig seizoen naar ongeveer 700.000 kilo dit jaar", vertelt Justo Redondo, manager van Nogal Fruits."Op dit moment plukken we onder meer Black Splendor pruimen. Daarvan is de oogst met 15% gedaald, terwijl we slechts 5 cent per kilo meer ontvangen dan vorig jaar. Veel kopers zijn geïnteresseerd in gele pruimen, maar die zijn dit jaar schaars", zegt hij.

"Eigenlijk is het niet eens zo'n slecht seizoen voor ons, maar we hadden toch hogere prijzen verwacht gezien de beperkte beschikbaarheid. De kwaliteit en de smaak zijn zeker goed", aldus Justo Redondo. "Voor kleine bedrijven zoals het onze zal het een prima seizoen blijken te zijn, maar de grotere bedrijven zullen meer problemen hebben. Er ontbreken immers heel wat kilo's en de vaste kosten zijn hoog", voegt hij eraan toe.

Voor perziken en nectarines zijn de prijzen dan weer aanzienlijk gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. "De bomen hangen vol, maar dat zorgt ook voor een overvloed aan kleine maten. We krijgen 30 cent per kilo minder dan vorig seizoen."

Volgens Justo Redondo is de grootste uitdaging voor de fruitsector in Extremadura ongetwijfeld het tekort aan arbeidskrachten. "Het wordt steeds moeilijker om arbeiders met enige ervaring te vinden. Om de toekomst veilig te stellen, investeren we daarom in automatisering."

Voor meer informatie:
Justo Redondo L├│pez
Nogal Fruits
Tel: +34 927117017 (Spanje)
[email protected]
www.nogalfruits.com

Publicatiedatum: